Buna. anul trecut in septembrie ne-am mutat in apartamentul unei rude, nu suntem proprietari, nu platim chirie. este un ap cu 2 camere fara centrala sau ceas la gaz. cand ne-am mutat erau 5-6 vecini ce nu aveau contor la gaz, dupa o luna am ramas eu si inca 2 vecini. de cand ceilalti vecini sia-u pus ceas, gazul ne-a venit lunar 250-300 chiar 350 lei in functie de luna, am vorbit cu administratoarea stiind ca este ceva in neregula fiind o suma absurda. dupa aprox 3 luni cei de la asociatie si-au dat seama ca nu au trimis actualizarea nr persoanelor fara contor la cei de la gaze, acestia emitand in continuare facturile pentru 5-6 apartament cati erau cand ne-am mutat. mentionez cam am platit intretinerea la zi (desi gazul era 300ron cam in fiecare luna) pana in luna februarie inclusiv (doar gazul adunat pt lunile platite ajunge undeva la 1000ron). de la ultima plata nu am mai platit nici un ban la intretinere ajungand sa am restanta 2200ron. de luna trecuta gazul ne vine 0ron. intrebarea mea este cum ramane cu banii dati la intretinere pentru gaz? am vorbit si cu alte familii din alte zone ale orasului care au avut probleme asemanatoarea si mi-au spus ca in mod normal dupa ce se lamureste problema ar trebui sa se scada suma platita in plus lunile anterioare din restanta ce o am acuma. am vorbit din nou cu administratoarea, ea spune ca nu se ocupa de calculatul intretinerii, ea doar incaseaza si din cate stie ea nu se poate sa-mi scada din intretinere banii platiti in plus pe gaz ci sa platesc cat am de platit ca gazul va veni 0 lei in continuarea. asta nu este o solutie, mai mult de 50-70ron nu are cum sa fie gazul pe luna. eu am 1000ron dati doar pe gaz in plus asta insemana gazul platit pe mai bine de un an. presedintele asociatie care se acupa de calcularea intretinerii este de negasit, ne avita si nu deschide niciodata usa, desi se vede ca este acasa deoarece vad ca se uita pe vizor. am spus administratoarei ca eu nu ma platesc nici un ban la intretiene pana nu rezolva problema. a spus ca este treaba mea, sa lamuresc problema cu presedintele asociatie, daca nu platesc restanta de la intretienre va fi tot mai mare.
cum as putea rezolva problema asta? multumesc anticipat!
Presedintele calculeaza cheltuielile pentru intretinere iar administratora incaseaza banii!!
Adica presedintele este administrator iar administratorul este casier!
Trebuia sa contestati lista de intretinere in termen de 10 zile de la afisare dar nici acum nu este tarziu.
Notificati presedintele cu privire la cheltuielile respective printr-o adresa oficiala cu nr de inregistrare, daca nu deschide usa o trimiteti prin posta cu confirmare de primire.
Solicitati ca banii incasati in plus sa se scada lunar din cheltuielile de intretinere (nu numai ptr gaz) pana la regularizare.
Il informati si ca il veti actiona in judecata.
prima data cand a venit gazul 250-300ron am fost la administartor, cu presedintele nici o sansa sa iau legatura. mi-a spus ca este corect, atat am de plata, ca probabil cineva se incalzeste la aragaz sau sunt scapari. daca cineva se incalzeste de sute de lei pe luna la aragaz omul acela moare asfixiat in casa iar daca sunt scapari atat de mari sarea blocul in aer de mult. a2a luna la fel deabia dupa a3a luna am aflat ca si ceilalti vecini fara contor la gaz s-au plans ca ceva nu este in regula si ulterior s-a aflat ca nu s-a trimis actualizarea nr de persoane fara contor la cei de la gaze.
Eu cred ca furnizorul de gaz nu are competenta de a factura gazele functie de nr. de persoane care chipurile ar fi consumatorii de gaz, ci dupa indicatiile contorului, adica dupa cantitate.
Asociatie ce face: vede factura in valoare de ... lei si o imparte, da, la nr. de persoane care se afla in apartamentele necontorizate. Asociatia nu trebuie sa comunice/actualizeze nimanui nr. de persoane - aceasta fiind o problema interna a asociatiei.
In urma calcului facut ca mai sus, rezulta lei/persoana care se inmulteste cu nr. de persoane din apartament.
Aceasta-i toata filozofia.
Procedati asa cum ati fost sfatuit mai sus de catre @cyan, dar nu numai dvs. ci si ceilalti proprietari care se afla in aceeasi situatie. Verificati impreuna facturile de gaz - chiar nu inteleg aici cum de furnizorul de gaze poate sa emita o factura in pausal atata timp cat are contorul la indemana.
Presedintele trebuie sa va raspunda. Dvs. incercati sa va achitati toate celelalte consumuri, nu lasati totul in debit.
Succes!
1-Era necesar ca in prima luna cand s-a impus in lista de intretinere cota gaze sa contestati valoarea impusa la presedintele de asociatie in temeiul HG nr 1588/2007 art 12 A lit d
2-Normal suma respectiva netemeinic impusa si perceputa trebuie sa fie stornata in contul intretinerii
3-Ati gresit in momentul cand ati inteles sa nu mai achitati cotele lunare de intretinere
4-Nu presedintele de asociatie calculeaza cotele individuale de intretinere ,ci administartorul de imobil care este persoana atestata in aceasta directie
5-Este de preferat ca toate demersurile sa fie realizate de catre proprietarul de drept al apartamentului care in final este direct raspunzator pentru debitele acumulate la asociatia de proprietari
6-este de preferat ca proprietarul apartamnetului sa notificate oficial presedintele de asociatie cu obligatia clarificarii sumelor netemeinic impuse si percepute - sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Dar dacă avem situaţiile următoare:
1-proprietarul a fost plecat din localitate, sau a observat eroarea mai târziu de cele 10 zile legale, ce se mai poate face în Justiţie să remefieze situaţia ?
2-dacă se încăpăţânează acel Administrator (sau Preşedinte) şi nu vrea persoana lui să rezolve problema, ce-i de făcut ?
3-Aşa am făcut eu cu facturile de 1.414 lei pentru căldură venite în Dec. 2012, pentru un apartament cu 2 camere, de 42 mp, cantitate imposibilă, tehnic vorbind ? Dvs. aţi fi plătit, mai ales dacă nu aveaţi venituri (loc de muncă) ?
Ca să fiu pe subiect, am avut şi noi facturi imense la gaze, iarna, la o scară au avut proprietarii de plată ... 180 lei de persoană !!!???, folosind doar un amărât de aragaz, iar vara ... 100 lei de persoană, pentru 3 apartamente (5 persoane) ! E ceva ireal, mai ales vara, cum poţi consuma gaze, să zicem pentru 4 persoane într-un apartament, suma de ... 4 pers. x 100 lei = 400 lei pe lună, iar iarna, 4 pers. x 180 lei = 720 lei pe lună !!!??? Nimeni nu poate crede aberaţiile astea ... dar oamenii au plătit ca fraierii, fără a face contestaţii, pentru că şi un copil vedea aberaţia !
4-În situaţia noastră, atunci când am avut acea problemă cu facturarea ilegală şi abuzivă a căldurii, nu aveam de peste 1 an Administrator angajat ... pseudo-preşedintele nostru uzurpator de funcţie (nu fusese ales legal, prin Adunare Generală) îndeplinea şi atribuţiile unui Administrator ! Aşa ceva rar auziţi.
5-Dacă s-au făcut toate demersurile către toate autorităţile, nu numai către A.P., ce mai e de făcut, pentru că de un an stă plângerea noastră penală în sertar la Anti-Fraudă ?
6-Idem punctul 5)
Trageţi concluzia ... în ce ţară trăim ? :-/ :stunned:
Plata gaze la pausal
mary_c
Buna ziua. Locuiesc intr-o scara de bloc cu 12 apartamente. Detin singurul apartament care are montata o centrala termica. Platesc gazul prin intermediul ... (vezi toată discuția)