In 14 aprilie m-am angajat la o firma de confectii, in calitate de director de productie, cu ramanerea obligatorie peste program. Inca din primele 3 zile am adus imbunatatiri pe fluxul tehnologic. Mentionez ca firma la care m-am angajat lucreaza in sistem Lohn.
Detalii tehnice: la produsul sacou barbati pentru o firma din Italia, am redus timpul de executie pe flux. Incheierea cusaturilor laterale si a umerilor, aplicarea fetei de guler pe bezet si aplicarea impreuna pe linia bezetului a captuselii, de la poala la poala, scurtand 3 faze intermediare.
La modelul de sacau cu carouri am rezolvat potrivirea carourilor, la maneci unde au fost incurcate 2 talii diferite de 82 de bucati; ajutand firma sa nu implice reparatii dupa programul de lucru; desfacerea manecilor, alegerea si imperecherea manecilor cu haina potrivita. Tot la acest produs cu carouri am adus imbunatatiri la confectionarea capacelor de buzunar lateral, ridicand nivelul de calitate si de calificare aplicand capacele cu agregatul si nu la masina simpla. In urma luarii unei decizii gresite a patronului, la linia 1 am stopat peste 180 de bucatii produse, evitand penalizarea de catre firma contractoare.
Am fost rugat sa execut 5 modele pentru contractare ramand peste program pana la ora 18:30 in data de 28, 29 aprilie. Precizez ca modelele au fost confectionate la inceput de una din maistre de la linia 1. Impotmolidu-se in executarea lor patronul ma rugat sa le remediez si sa fie terminate la timp (“te rog sa faci minuni cu aceste modele ca sa le pot prezenta in data de 30 aprilie pentru contractare”).Au fost terminate la timp 4 modele. In cursul dupa amiezei am fost sunat si felicitat de catre patron, la care i-am dat raspuns :”patronul poate face minuni?”.
Semnand contractual cu firma clienta urma sa primeasca de 3 ori pretul manoperei pe produs fata de modelul de pardesiu.
Intre timp ni s-a comunicat personalului tehnic ca urmeaza sa confectionam un volum de 20.000 bucati pardesii femei, diferite articole de tesatura, tot pentru un beneficiar italian. Norma fiind pentru fiecare brigada de 500 bucati/zi. Analizand situatia tehnica a sectorului am constatat urmatoarele deficiente: linia de croi si linia de adezivare nu aveau capacitatea de realizare a normei (1000 buc/zi/8 ore), fiind necesar lucrul in 2 schimburi.
Am rezolvat problema aducand economi la energia electrica, personal si timp de executie, avand un beneficiu de minim 1300 lei/zi.
Intr-una din zile am fost solicitat de catre patron sa semnez concedierea unei angajate, la care i-am dat urmatorul raspuns “ nu pot sa semnez ca primarii fara sa cunosc situatia persoanei si fara sa port o discutie cu persoana respectiva” In urmatoarele zile am simtit presiuni facute de catre patron asupra mea, in final spunand ca nu mai putem colabora. Fara nici un motiv bine intemeiat mi-a cerut sa imi scriu demisia. I-am comunicat ca nu imi dau demisia si sa faca dansul concedierea, atentionandu-l verbal sa stiu ce pasi urmez.
Din data de 6 mai mi-a spus sa nu ma mai prezint la lucru, fiind instruit de catre unele persoane de la ITM.
Verbal patronul m-a amenintat ca are 5 martori care vor declara ca nu m-am prezentat la lucru.
Pe 12 mai am primit o instiintare din partea firmei sa ma prezint la sediul in data de 19 mai pentru clarificarea situatiei.
In data de 12 mai am fost la sediul firmei, purtand o discutie amiabila cu patronul; la sfarsitul acestei discutii patronul m-a invitat sa merg la contabila sa semnez o hartie. Doamna contabila mi-a sugerat sa imi fac lichidarea, (“nu aveti nici un sort de izbanda in procese, dragoste cu forta nu se poate”). Mi-a spus ca voi mai primi instiintari, si ca nu am dovezi scrise in apararea mea. In aceea zi, m-am prezentat la ITM avand o discutie cu domnul inspector sef.
I-am relatat situatia mea, iar el mi-a sugerat sa astept concedierea in scris.
In data de 20 mai am primit o noua instiintare la fel ca precedenta.
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
14:29, 20 Mai 2015