Am fost angajat la o companie de constructii 3 ani. La un an dupa angajare, am fost trimis la un curs de calificare. Cand am absolvit cursul, mi s-a cerut sa semnez un act aditional conform caruia, daca aleg sa parasesc compania in urmatoarele 36 de luni, platesc pana la de 3 ori costurile companiei pentru cursul absolvit. La 19 luni de la absolvirea cursului, am ales sa plec. Dupa o discutie cu directorul companiei, s-a stabilit sa platesc o singura data costurile companiei pentru curs. Astazi, la 2 luni dupa acest moment, am ultimele 2 salarii blocate de catre companie, si la ei apar dator cu de 3 ori suma costurilor companiei. Va rog sa imi spuneti daca este legal ceea ce fac ei, sau daca am vreo sansa, sau vreun argument juridic sa ma bat cu ei. Va multumesc!
P.S. Mentionez ca nu am fost angajat sau folosit pe o pozitie cu cea pentru care am obtinut calificarea.
Art. 198 C.mun.-
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca. (3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. (2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
....
Acestea sunt articolele pe care le puteti invoca in apararea dvs.
Este adevarat ca aceste cheltuieli au scazut proportional cu numarul de luni de munca prestate de la absolvirea cursului.
Imi permit sa va mai cer inca un sfat atunci: am decis sa plec deoarece am suportat taieri salariale de 10-20 % in fiecare luna, in ultimele 6 luni. In plus, am 2 luni de zile in care am fost pontat cu ore suplimentare si am fost platit la norma normala (8 h/zi). In acest caz, pot motiva in vreun fel aceste nereguli?
Ceea ce spuneti dvs ar insemna o compensare intre ceea ce aveti de primit si ceea ce aveti de dat, situatie in care partile trebuie sa cada de acord asupra acelor sume.
In baza art. 169, ptc. 2, eu inteleg ca ei sunt obligati sa imi dea salariile, singura forma in care ii pot opri fiind o decizie judecatoreasca. Este corect? Inseamna ca ei trebuie sa imi dea banii, si daca vor sa isi recupereze costurile, trebuie sa ma dea in judecata?