Reveniti, va rog, si precizati cand au avut loc promovarile. Exprimarea "in urma cu cativa ani" nu-mi permite sa-mi dau seama care era legislatia aplicabila atunci. Desigur, ma refer in principal la prevederile Legii nr. 188/1999.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Nu reusesc sa-mi dau seama de ce faceti referire la prevederile art. 59 din Legea nr. 188/1999, intrucat, si in 2007 si in prezent, acesta vorbeste despre statutul de manager public. Presupun ca este o eroare de redactare a textului dar daca nu este asa, va rog sa reveniti si sa ma "trageti de maneca".
Chestiunea pe care o prezentati este delicata si discutata de ani de zile. Ea s-a vrut a fi transata prin H.G. nr. 611/2008 dar, in opinia mea, nu s-a reusit.
Practic, a fost speculat mereu un aparent conflict intre dispozitiile art. 68 si cele ale art. 54 din Legea nr. 188/1999, astfel cum erau ele reglementate in mai 2007. Acest "conflict" a fost solutionat permanent in favoarea functionarului public, apreciindu-se ca, prin diploma obtinuta, acesta "indeplineste conditiile specifice" pentru a fi promovat in clasa. Precizez ca eu nu sunt de acord cu aceasta interpretare a dispozitiilor art. 54 si art. 68 din Legea nr. 188/1999.
Exista, evident, exceptii: functiile publice pentru a caror ocupare exista dispozitii legale cu caracter special. De exemplu, nu poti numi in functia publica de consilier juridic un absolvent al ASE-lui. In rest, sunt pline toate institutiile publice de inspectori si referenti de specialitate care au terminat diverse facultati.
Daca lucrati la resurse umane, eu va sugerez ca, inainte de orice, sa solicitati opinia ANFP, intrucat in 2007 promovarea in clasa se facea prin transformarea postului si in urma promovarii examenului, deci cu avizul si participarea ANFP. Daca nu, solicitati chiar dvs. opinia ANFP.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea