avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament

Buna ziua

Doresc o informatie pentru a,ajuta o domna in varsta care imi este vecina.
Dansa,dupa revolutia din 1989,a cumparat apartamentul pe numele ei,are 4 copii,acum ar dori sa vanda apartamentul cu act de vanzare-cumparare la unul din copii,inca nu s-a interesat concret,dar a auzit ca ar fi o lege sau directiva de curand aparuta si in familiile unde sunt mai multi copii,nu ar mai merge sa faca acest lucru .deoarece unul din copii sau restul copiilor ar putea contesta in instanta actul precum ca nu a fost in facultatea deplinatatilor mintale sau etc.,la ora actuala existand mai multe procese in toata tara pe aceasta cauza,are acest drept sau nu are???,eu nefiind avocat sau jurist de meserie ,gandesc,cu casa ta poti face oricui act de vanzare-cumparare.Are 4 copii si doreste unuia din acesti 4 sa-i faca actul de vanzarecumparare pe apartament.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:33, 22 Mai 2015
Orice om poate dispune in timpul vietii de bunurile proprii dupa cum doreste. Aceasta inseamna ca un parinte poate sa-si vanda casa unuia dintre copii fara ca celalalt copil sa se poata opune acestei operatiuni juridice .
Cu toate acestea exista notiunile de "mostenitor rezervatar" si "rezerva succesorala" care din cate am inteles ar acorda niste drepturi celorlati mostenitori impotriva vointei persoanei care vinde.

Insa cum nu sunt notar si nici avocat nu le prea inteleg sensul legislativ asa ca ma abtin sa imi dau cu parerea. Le-am gasit defintiile in NCC sau in alte surse de informatii dar pentru necunoscatori este un limbaj pasaresc!:sorry:

Sper sa ma lamuresc cand mi se va explica mai pe "babeste"!:)

Cum este in cazul de fata, exista alti copii iar parintele vrea sa vanda unuia singur, ceilalti copii nu sunt mostenitori rezervatari, adica nu au dreptul la o mica particica din ce vrea sa vanda parintele?
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2015
cyan, moderator
Cand sunt @cyan mostenitori ? dupa ce le moare parintele, acum e in viata si face ce vrea..
Dupa ce-o muri, daca nu mai avea nimic in patrimoniul sau la data decesului, ceilalti 3 copii isi amintesc ca omul a avut o casa si vad atunci ca nu mai au ce imparti, afla si cui a vandut-o si abia atunci pot actiona in instanta si vor incerca sa dovedeasca ca a fost o donatie deghizata si ca fratele nu a platit nimic si pot cere sa isi culeaga rezerva.
Oricum, omul poate vinde oricarui altcuiva si papa banii.. ce legatura au copiii cu asta ?
Nimeni nu poate fi obligat sa lase mostenire.
Acum m-am lamurit!:flowersblue:
Cu alte cuvinte, daca batrana vrea doar sa faca acte de vanzare unui copil si nu s-o vanda de-a binelea, atunci actul ala e usor de desfiintat si fara a pune la indoiala discernamantul omului.
Daca face orice act, dar nu prea mai stia doamna pe ce lume e si ce acte incheie, atunci toate actele facute in asemenea stare de lipsa de ratiune sunt anulabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună! În urma succesiunii după tatăl decedat, bunurile comune ... Emma77 Emma77 Bună! În urma succesiunii după tatăl decedat, bunurile comune ale părinților (o casa și un apartament) s au împărțit la 2/8 pt mama și 3/8 pt ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare GAGIU1982 GAGIU1982 Dupa acest forum am inteles ca intre parinti si unul dintre copii nu se pot face acte de proprietate pe toata averea lor pe motiv ca toti copii au cota parte ... (vezi toată discuția)
Vanzare/mostenire raduana raduana Buna ziua. Doresc sa stiu daca parintii pot vinde unuia dintre copii (sunt 4), un teren , fara acordul celorlalti? Sau pot sa faca acte de mostenire fara a fi ... (vezi toată discuția)