avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună! În urma succesiunii după tatăl decedat, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună! În urma succesiunii după tatăl decedat, bunurile comune ...

Bună! În urma succesiunii după tatăl decedat, bunurile comune ale părinților (o casa și un apartament) s au împărțit la 2/8 pt mama și 3/8 pt fiecare copil (sper ca zic bine). În prezent fiecare are câte ceva din toate bunurile. Întrebarea e, dacă mama dorește de ex sa i facă sa zicem contract de vânzare cumpărare, doar unuia dintre copii pe una dintre proprietăți, o poate face fără acordul celuilalt copil? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 09:43, 22 Ianuarie 2023
Mama poate face ce vrea cu proprietatea ei. Dar pentru contract de V/C trebuie să vândă real nu fictiv, și să primească suma de bani într-un cont bancar. Chitanța va fi dusă la notar.

Dacă face act care se va dovedi că e donație mascată, ceilalți copii, în calitate de moștenitori rezevatari vor putea apela la instanța de judecată să solicite reducțiunea, și să-și primească dreptul lor rezervatar.

Mai sigur ar fi să facă la NOTAR contract de întreținere, nu de vânzare-cumpărare.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2023
Dapix, utilizator
Da, ok, cu partea ei poate sa facă ce dorește, dar atâta vreme cât și celalalt copil deține o parte din bunuri, ma gândesc ca acea parte e a lui oricum iar ea nu poate sa i vândă celuilalt tot, ci doar partea ei.
Multumesc pt răspuns!


Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator
Ca sa fiu mai explicita, unul dintre copii a fost amenințat de către mama ca celuilalt ii va da toată casa, ca o sa meargă la notar și ii va face acte pe toată casa. De asta întrebam dacă chiar poate face asta având în vedere ca toți sunt proprietari fiecare cu părticică lui din fiecare bun.
Fiecare este proprietar pe cota lui parte și poate decide ce va face cu proprietatea lui.
Mama poate face contract de întreținere doar pentru cota ei parte, doar atât. Și pentru această procedură nu are nevoie de acordul nimănui.

Mama nu are nevoie de acordul celorlalți moștenitori pentru a face ce vrea cu proprietatea ei, care reprezintă doar cota ei parte.
Ceilalți moștenitori nu-și pierd proprietatea pe cota lor parte.

Da, celuilat copil îi poata da toată cota ei parte moștenită în urma suscesiunii, fără să ceară aprobarea celorlalți moștenitori.

Prin ce act notarial îi va da, ramâne de văzut, și este problema ei personală.

Ea s-a exprimat corect, în sensul că va da altui copil toată casa care îi aprține ei obținută prin certificatul de mostenitor de la notar.

Ceilalți moștenitori nu pot fi afectați, ci vor face ce doresc cu cota lor parte.
Dar vor putea vinde cota lor mică celui care va deține majoritatea proprietăților, și astfel vor obține o sultă.
Ultima modificare: Duminică, 22 Ianuarie 2023
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate danutzpytu danutzpytu Mama mea detine o suprafata de 5000mp fiind titulara unui titlu de proprietate in acest sens. Tatal meu a murit acum 1 an. Eu mai am un frate care dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna "cedare"in termeni notariali? clienta noua clienta noua Sunt mandatara unei rude in varsta si fara copii,care m-a imputernicit printr-o procura sa o reprezint in toate etapele dezbaterii succesorale asupra casei ... (vezi toată discuția)
Contract de vânzare-cumpãrare ? danieldinica danieldinica Sora mea deţine două imobile proprietate personală şi are un copil dintr-o căsătorie anterioară. Din această căsătorie anterioară a dobândit şi ... (vezi toată discuția)