avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actiunea de tagada paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actiunea de tagada paternitate

buna ziua! doresc sa va relatez un caz...o femeie ,care era casatorita ,dar era separata de cativa ani de sotul ei, a dat nastere unui copil cu un alt barbat,care i va deveni sot. in momentul nasterii copilului ,femeia nu era divortata,si copilul nascut a trebuit sa il treaca pe numele fostului sot..tatal natural al copilului doreste sa il treaca pe numele lui si nu stie exact ce pasi trebuie urmati..am inteles ca ar trebui sa mearga mama copilului in instanta pt a incepe o actiune de tagada..va rog, daca puteti da detalii exacte despre pasii care trebuie urmati pt a reusi sa treaca copilul pe numele tatalui sau natural
Cel mai recent răspuns: macoalex , utilizator 18:34, 29 Mai 2015
in timpul casatoriei ,mai exact cu 3 luni inainte de a divorta

Asta ati mai scris.. va intrebam cand a nascut, in ce an ??
in 2012 luna iulie
i se aplica noul cod civil, actiunea o poate formula mama, tatal din certificat sau cel biologic.
Daca o cere tatal biologic, de stabileste si paternitatea fata de el.
Sa o ceara mama si apoi, tatal sa recunoasca pe cel mic la starea civila, mi se pare mai simplu asa.
Grabiti-va sa depuneti actiunea pana in iulie, termenul de prescriptie e de 3 ani si curge de la nastere pt mama.
Se face cererea in contradictoriu cu tatal , se depune la judecatorie insotita de copie dupa hot de divort, copia dupa buletinul mamei, certificatul copilului. Veti plati taxa de timbru pt aceasta actiune 20 de lei la serviciul de taxe si impoxite - administratia financiara si depuneti si chitanta in original.

Actiunea in tagada paternitatii Art. 429
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de sotul mamei, de mama, de tatal biologic, precum si de copil. Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii acestora, in conditiile legii.
(2) Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; cand acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale si, daca este cazul, a altor mostenitori ai sai.

(4) Mama sau copilul poate introduce actiunea impotriva sotului.
(5) Tatal biologic poate introduce actiunea impotriva sotului mamei si a copilului.


Tagada paternitatii de catre sotul mamei Art. 430
(1) Sotul mamei poate introduce actiunea in tagada paternitatii in termen de 3 ani, care curge fie de la data la care sotul a cunoscut ca este prezumat tata al copilului, fie de la o data ulterioara, cand a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii.


Tagada paternitatii de catre mama Art. 431
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de catre mama in termen de 3 ani de la data nasterii copilului.
(2) Dispozitiile art. 429 alin. (3) si art. 430 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator.

Tagada paternitatii de catre pretinsul tata biologic Art. 432
(1) Actiunea in tagada paternitatii introdusa de catre cel care se pretinde tata biologic poate fi admisa numai daca acesta face dovada paternitatii sale fata de copil.
(2) Dreptul la actiune nu se prescrie in timpul vietii tatalui biologic. Daca acesta a decedat, actiunea poate fi formulata de mostenitorii sai in termen de cel mult un an de la data decesului.
(3) Dispozitiile art. 429 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.

aveti in link un model de cerere , il adaptati situatiei dvs.

[ link extern ] /

Dupa ce rezolvati cu tagada si veti legaliza hotararea, mergeti la of de stare civila , tatal isi recunoaste copilul si stabiliti impreuna ce nume va purta.

e nevoie si de un avocat ? sau e de ajuns cu o cerere la judecatorie?
Daca dvs credeti sa nu va descurcati, apelati la un avocat.
cu placere ;)

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii syrena2010 syrena2010 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca mai este in vigoare valabilitatea perioadei de a incepe acest proces ptr un copil de 3 ani, mama poate da in judecata ... (vezi toată discuția)
Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere anamarton anamarton Buna ziua.Imi cer scuze de deranj as dori sa stiu ce pot face sau ce trebuie sa fac ptr a schimba numele tatalui dintr-un certificat de nastere a unui bebe de ... (vezi toată discuția)