Am incheiat un contract cu un constructor de mobila in valoare de 30 de milioane, bani pe care i-am achitat integral, pentru o mobila dupa schite proprii . Acel comerciant a acceptat sa ne faca mobila desi nu avea materia prima necesara (placi de pal cu grosimea de 2,8 cm) si nu o are nici in prezent, la mai bine de 6 saptamani dupa semnarea contractului, timp in care ne-a tot dus cu vorba. A incercat in schimb tot felul de inovatii cu 2 placi de 1,6 lipite nustiucum, care au iesit absolut ingrozitor , pentru ca nu avea materialele auxiliare potrivite pentru asemenea operatii. Schitele respective nu sunt propriu zis mentionate in contract si sunt facute in creion. Si pe langa asta , in contract mai exista o clauza referitoare la termen unde scrie ca termenul de livrare este de 30 de zile de la data livrarii materiei prime, ceea ce ii permite sa lungeasca termenul de livrare la nesfarsit. Care este cale cea mai simpla prin care as putea primi banii inapoi ? Protectia consumatorului ar putea rezolva aceasta problema sau unica solutie ar fi sa-i dau in judecata? Am toate motivele sa cred ca nu voi primi mobila nici in urmatoarele saptamani, deoarece am sunat la firma si am inteles ca toti oamenii lor sunt in concediu si ca nu se lucreaza .
graseala a fost ca ai platit toti banii precum si faptul ca ai acceptat ca termenul de livrare sa se faca in 30 zile de la livrarea materiei prime
dar, ce-as face eu
din punctul meu de vedere , obligatia debitoului tau este o obligatie pur potestativa care nu poate produce efecte, astfel incat l-as notifica prin executorul judecatoresc sau prin avocat , iar daca nici atunci nu se executa, rezilierea contractului pe cale judecatoreasca
dar pentru reziliere trebuie sa pui debitorul in intarziriere prin notificare
Obligatia nu e deloc pur potestativa si chiar daca ar fi,n-ar fi incidenta rezilierea ci nulitatea pt lipsa cauzei.dar obligatia de care vorbim e perfect valabila,e o obligatie sub conditie;daca nu se indeplineste conditia prestatorul trebuie sa restituie banii pt ca ii detine fara cauza,insa nu poate fi obligat la daune interese.