avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... facultate si indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

facultate si indemnizatie pentru cresterea copilului.se poate?

buna ziua.sunt eleva in clasa a 12.intr-o luna dau bac-ul si sunt insarcinata in luna a 5a.vreau sa urmez si o facultate cu bursa dar sa primesc si indemnizatie pentru cresterea copilului pentru ca acesta ar fi singurul meu venit.vreau sa stiu cum as putea proceda care sunt pasii?si daca pot sa iau somaj pana se naste copilul.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:57, 2 Iulie 2015
1. - Imediat dupa absolvirea liceului va inregistrati la Agentia de Somaj.
- Indemnizatia de somaj o veti primi dupa 60 de zile de la absolvire, timp de 6 luni, cate 250 lei lunar.

2. Daca intre timp sunteti admisa la facultate, cursuri de zi, se suspenda plata indemnizatiei de somaj.

3. Veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) deoarece in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) veti fi in situatii eligibile pentru a beneficia de aceasta (eleva la zi, 60 de zile de la absolvirea liceului, somaj indemnizat, studenta la zi).

4. Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC puteti urma cursurile facultatii.

5. Daca veti naste inainte de a incepe cursurile la facultate puteti urma si cursurile sub alta forma, nu numai in forma cursurilor de zi.

6. In afara de indemnizatia pentru CCC veti mai beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la 18 ani.
simonaandree a scris:

...vreau sa urmez si o facultate cu bursa dar sa primesc si indemnizatie pentru cresterea copilului pentru ca acesta ar fi singurul meu venit.vreau sa stiu cum as putea proceda care sunt pasii?...


1. OUG nr.111/2010
art.16
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic. (maxim 3000 lei).

2. Asadar, puteti realiza venituri pe perioada CCC de maxim 3000 lei pe an calendaristic.
buna ziua.am depus actele pentru somaj si am inteles ca in august septembrie se aproba.eu mai am maine ultima proba de la bacalaureat si dupa trebuie sa ma pregatesc pentru admiterea la facultate.daca in perioada asta pana la nastere as mai vrea sa fac niste cursuri profesionale in afara facultatii se poate sau mi se amana somajul?va multumesc
Cursurile pe care le faceti nu va impiedica sa beneficiati de indemnizatie de somaj dupa expirarea celor 60 de zile de la absolvire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie crestere copil eleva EvelyneEve EvelyneEve Sunt eleva in clasa a XI-a la un liceu particular. Particip la cursuri cu frecventa redusa. Am 20 de ani si sunt insarcinata . As dori sa stiu daca exista ... (vezi toată discuția)
Sunt studenta in ultimul an de facultate si insarcinata, am dreptul la somaj? elenaboboc91 elenaboboc91 Sunt studenta in anul III de facultate la zi si urmeaza sa dau licenta. Sunt de asemenea insarcinata si urmeaza sa nasc in septembrie. Am dreptul la somaj dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului anila12 anila12 se poate prmi indemnizatia pentru cresterea copilului ,daca nu am muncit niciodata ? nu am fost decat 6 luni in somaj multumesc (vezi toată discuția)