avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Atributii cenzor asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Atributii cenzor asociatie proprietari

Buna ziua,

as vrea ,va rog,sa-ne spuneti daca este in regula (legal) ca ,cenzorul asociatiei sa semneze un proces verbal al unei hotarari de comitet executiv intrucat nu erau 50+1 membri ai CE prezenti.Si fiindca este vorba de majorare procent penalitati ,ma gandesc ca e f.important.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:35, 7 Iunie 2017
@teisoara
Pentru a folosi corect termenii, comitetul executiv ia decizii, nu hotarari.
Hotarari ia numai AG a proprietarilor.

Cenzorul are, intre altele si obligatia de a verifica legalitatea actelor emise si de comitet:
HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
..........
(2) Sedintele comitetului executiv se desfasoara lunar si sunt legal intrunite daca jumatate plus unu din numarul membrilor sai sunt prezenti. Sedintele comitetului executiv pot fi convocate de presedintele asociatiei de proprietari sau de jumatate plus unu din numarul membrilor sai.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Art. 20. - Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si a regulamentelor;
.......
Cu alte cuvinte, in cazul dv., el verifica daca, conform HG 1588/2007, sedinta comitetului a fost legal intrunita, conform HG 1588/2007 si daca procentul de penalizare marit este conform cu Legea 230/2007.
In cazul in care constata ca art.17 nu a fost respectat, atunci poate face un raport catre presedintele asociatiei in care sa arate neindeplinirea cvorumului necesar si, prin urmare, decizia luata cu privire la marirea procentului nu este valabila si nu va semna listele de intretinere care contin penalizari calculate cu noul procent.

Asa ar trebui sa se procedeze.
Ultima modificare: Marți, 26 Mai 2015
elga50, moderator
Corect!
1. Cenzorul poate participa la orice sedinta a comitetului executiv. Este chiar indicat sa participe pentru ca cenzorul verifica legalitatea deciziilor luate de comitet si, participand, o poate face in timp real si nu citind dupa luni de zile procesul verbal.
2. Cenzorul nu face parte din comitetul executiv. Cenzorul este singur sau face parte din comisia de cenzori.
3. Calitatea de cenzor este incompatibila cu aceea de membru in comitet si asta o intelegem daca tinem cont de prevederile legii 230/2007 prin care se prevede ca cenzorul si membrii comitetului nu pot fi rude pana la gradul 4. Pai daca nu pot fi rude, este evident cu atat mai mult ca nu poate fi aceeasi persoana conzor si membru in comitet.
4. Comitetul executiv nu ia hotarari ci decizii.
5. Stabilirea procentului de penalizari se face prin hotararea adunarii generale si nu prin decizia comitetului executiv.
6. Comitetul executiv adopta sistemul propriu de penalizari dar tinand cont de procentul hotarat de adunarea generala.
Buna ziua,

Am urmarit discutia in forum si va multumesc tuturor celor care aveti amabilitatea sa participati cu sfaturile dv. pertinente si pline de buna vointa. Ne sunt de mare folos.

Adresez o intrebare cu privire la Procesul-verbal al Adunarii Generale de constituire.
Va rog frumos, daca puteti sa ma ajutati cu o informatie.

De unde am putea obtine o copie a Procesului-verbal al Adunarii Generale de constituire
( din anul 2002) in cazul nostru.
Banuim ca acest Proces-verbal al Adunarii Generale de la constituire, a fost modificat ulterior, de catre adminstratorul asociatiei.
Am cerut vizualizarea celui existent in asociatie, acum in anul 2015, si este cu modificare de mana, scrisul administratorului. ( alt scris decat cel din tot cuprinsul PV)
Noi dorim sa verificam daca originalul acestui Proces-verbal al Adunarii Generale de constituire din anul 2002, este conform cu cel existent in asociatie.
In cazul in care avem acest drept, ca si proprietari, membrii ai asociatiei, carei institutii am putea sa ne adresam in urma unei solicitari scrise?
Am sunat la Primarie, Serviciul Asociatii Proprietari - si ni raspuns ca ei nu pun la dispozitia proprietarilor, niciun document. Sa-l solicitam Presedintelui in copie.
Primaria nu pune la dispozitia proprietarilor niciun document pentru ca nu are asa ceva.
Toate documentele asociatiei sunt arhivate la sediul asociatiei, nu in alta parte.
Inna20 a scris:
Banuim ca acest Proces-verbal al Adunarii Generale de la constituire, a fost modificat ulterior, de catre adminstratorul asociatiei.

Ce interes avea administratorul sa modifice procesul verbal de constituire a asociatiei?
Este acelasi administrator de 13 ani sau altul?
Actele de constituire a asociatiei sunt in grija presedintelui si nu a administratorului asociatiei.
Asociatia detine un dosar cu toate actele depuse la judecatorie pentru infiintare si intre acestea se gaseste si PV al adunarii generale de infiintare. Daca asociatia nu detine acest dosar (ori anumiter pagini din el au fost deteriorate, modificate...) , presedintele asociatiei poate solicita judecatoriei sa consulte si sa obtina o copie a dosarului integral sau partial, dosar ce se gaseste la arhiva judecatoriei.

Alte discuții în legătură

Legea 230/2007 art.45 si art.49 sistemul propriu de penalizari ContSters309565 ContSters309565 Asociatie de proprietari de 3 ani infiintata. In acesti 3 ani de la infiintare sau schimat vre-o 3 presedinti si tot atatea comitete executivesi multe adunari ... (vezi toată discuția)
Restanta la intretinere omideo20 omideo20 Buna seara.Mama mea are o datorie la intretinere de 5500 lei.Eu vreu sa platesc suma restanta la intretinere dar administratorul imi scrie chitanta si pentru ... (vezi toată discuția)
Raport de activitate BullTerrier77 BullTerrier77 Buna ziua. In cadrul asociatiei de proprietari, ,,cineva'' din comitetul de administratie, (dar cine) trebuie sa intocmeasca un raport de activitate.... in ... (vezi toată discuția)