avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot sa solicit pe cale de actiune directa nulitatea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot sa solicit pe cale de actiune directa nulitatea unui act de procedura?

Evident ca instanta de control judiciar poate desfiinta actele de procedura savarsite de instanta de fond cu incalcarea prevederilor ce le atrag nulitatea.
Dar asta pe cale de exceptie.

Pot insa sa fac o actiune separata pentru constatarea nulitatii actelor procedurale respective??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 13:21, 26 Mai 2015
Nu. Art. 178-alin.3- NCPC- instituie termenele de decădere, alin.5 instituie regula invocării deodată a tuturor cauzelor de nulitate a actelor de procedură,neinvocarea acestora înseamnă renunțare tacită. iar. art.178 alin. 1 arată că cele absolute pot fi invocate oricând
Am retinut ca exista termen de decadere pt nulitatile relative.
Insa nu si pt nulitatile absolute.

Atentie totusi la intrebare!
Eu vreau sa introduc o actiune distincta prin care sa solicit constatarea nulitatii absolute a unui act procedural dintr-un proces.

Respectiv dupa logica ca, dupa codul civil si codul de procedura, actele juridice sunt anulabile daca incalca prevederile legale.
Actul de procedura, savarsit de judecator, este un caz particular de act juridic.
Prin urmare, si un act de procedura poate fi anulabil pe cale de actiune directa,
si nu neaparat pe cale de exceptie (sau in calea de atac).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia lipsei calitatii de reprezentant ContSters297103 ContSters297103 am un debitor la intretinerea de bloc care zice ca presedintele care a semnat actiunea nu-i legal numit.. pe intampinare am ivocat exceptia lipsei calitatii ... (vezi toată discuția)
Speta expropriere fara titlu-nulitate absoluta sau relativa? c51888 c51888 Am si eu o speta la care va rog sa va dati cu parerea. „actiune in anulare acte juridice“ sau „actiune in constatare nulitate incheiere cf“? ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea de a invoca exceptii in apelul unei ord. pres. Username33 Username33 Buna. Sunt in cautarea unei opinii constructive de 100 de puncte : Intr-un dosar de fond (judecatorie) printr-o cerere reconventionala s-a cerut constatarea ... (vezi toată discuția)