avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1074 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fara motiv, neplata salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fara motiv, neplata salariului

Buna ziua!
Am si eu cateva nelamuriri, nu stiu exact cum si in ce conditii se aplica legea, sau daca se va aplica in cazul meu.

Am lucrat la o gogoserie pe postul de lucrator comercial.
Programul dupa care lucram era de 12h/zi cu 24h libere, pe cand in contract era de 8h/zi, 40h/sapt, iar in fisa postului ceva de genul: Lu-Ma 14-22, Mi 18-22, Jo-Vi 14-22, Du 10-14, cu pauza de masa. (Nu stiu daca datele astea au sau nu relevanta, si imi cer scuze daca nu au, dar as vrea sa ma explic cat mai bine.)
Am fost inscrisa de catre angajator la un curs de igiena pe care l-a platit el, dar pe care nu l-am facut, pt. ca nu a inceput inca. Am lucrat din 24.05 si in 20.06 am fost trimisa acasa (concediata), pe motiv ca nu am facut aluatul corect (precizez ca dupa ce l-am facut, seful meu care trebuia sa lucreze in tura cu mine, a mai turnat faina in el, ceea ce l-a stricat).
La angajare, am stabilit ca daca voi pleca mai repede de 2 luni de la ei, imi vor retine din salariu contravaloarea cursului de igiena si a analizelor medicale, dar acest lucru nu era stipulat in contract. Din moment ce nu am plecat eu din proprie initiativa, nu am facut cursul, si nici ei nu au pierdut banii pt. ca s-a inscris o alta colega in locul meu, de ce ar trebui sa suport eu plata cursului?
Ieri era ziua de plata si mi-am sunat fostul sef sa discutam de salariu. Nu mi-a raspuns el, am discutat cu prietena acestuia care, desi i-am explicat clar ca nu eu am plecat de la ei, nu am facut cursul si nu mi se pare corect sa platesc pentru el, sustinea sus si tare ca asta ne-a fost intelegerea.
Azi am fost la ITM, de unde m-au trimis inca o data sa discut cu seful. Acesta nu a mai vrut sa-mi dea nici macar diferenta de bani (fara curs si analize) si mi-a spus ca am discutat foarte clar cu prietena lui. M-am intors la ITM si mi s-a spus sa ma duc inca o data la el in data de 15.06, pe motiv ca atunci s-ar plati salariul conform contractului. Daca nu o sa-mi dea banii nici atunci, au spus sa ma intorc la ei sa fac o sesizare. Mentionez ca nu mi-a fost desfacut contractul de munca.
Acum, marea problema! Dupa mine, a mai fost concediata o colega pe motivul ca nu vroiau sa-i acorde concediul medical. A sunat si ea sa intrebe de bani si i s-a spus sa nu se alieze cu mine si sa mearga la ITM pt. ca o sa avem o surpriza: cel mai bun prieten al lui lucreaza acolo!
Ce as putea face in acest caz?
Din cate stiu, conform Codului Muncii, art. 190 alin. 2: “Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.”.
In concluzie: am fost concediata fara un motiv intemeiat, fara preaviz; lucram 12h, singura pe tura, ca seful care trebuia sa stea cu mine era mai tot timpul plecat; nu ma lasa sa dau bon clientilor (inregistram pe casa, dar nu il scoteam pe motiv ca “se termina rola de hartie”), in cazul unei amenzi pt. asta aveau pretentia sa impartim amenda; produsele de dezinfectat nu le puteam folosi ca erau “scumpe”, dar daca luam amenda de la SANEPID tot vina noastra era; pauza de masa la program de 12h ne acordau 30 min; fluturasul pe luna mai nu l-am vazut.
Dupa toate astea, tot el are castig de cauza? Nu vreau cu nici un leu mai mult decat banii pt. care am lucrat, si anume 364,5 lei.
Va rog sa va lamuriti si pe mine, ce as putea face in situatia asta, in cazul in care si in data de 15 vor refuza sa-mi dea banii! Daca intr-adevar nu rezolv nimic la ITM, ce alta solutie mi-ar ramane?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:19, 1 Iulie 2009
Nu va lasati intimidata de reactia sefului.De preferat ar fi sa solicitati in scris o cerere catre Administraotor , sef sau ce departamente aveti acolo si sa cereti unnumar de inregistrare. Daca nu doreste sa va faca plata , atunci faceti sesizarea scrisa la ITM , tot cu numar de inregistrare si cereti un termen limita de rezolvare.
Mult succes ,
Daca este vorba de concediere, trebuia sa va comunice o decizie in acest sens, cu acordare de preaviz. Decizia de concediere , daca este nelegala, poate fi contestata la Tribunal, ocazie cu care se poate solicita si obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale neachitate. Daca cursul de igiena nu a fost urmat si abolvit, nu are cum sa va ceara sa suportati contravaloarea lui, mai ales ca pentru asa ceva trebuia intocmit un act aditional la contractul de munca. In cazul in care nu vi s-a acordat preaviz concedierea este nelegala.
Aveti perfecta dreptate.Probabil , patronul considera ca angajatii nu isi cunosc drepturile.consider , insa consider ca se rezolva din sesizarea facuta catre ITM.
Din punct de vedere legal atata timp cat la ITM nu este inregistrata o decizie de concediere, respectiv de desfacere a contractului d-v de munca, sunteti inca angajata societatii, Decizia de desfacere a contractului de munca trebuie comunicata si angajatului, acest domn nu este mai presus de lege , nu poate sa va desfaca contractul de munca prin simplul gest de-a va da afara din unitate ......e aberant ......
Sfatul meu este urmatorul faceti o notificare catre societate (pe care o trimiteti prin posta recomandata cu confirmare de primire ) in care precizati faptul ca solicitati plata salariului restant ........dupa care faceti o sesizare la ITM in care precizati faptul ca ati fost data afara din spatiul in care va desfasurati activitatea dar ca nu vi sa comunicat nici o decizie de desfacere a contractului de munca si ca angajatorul nu va platit salariul ........daca nici asa nu se rezolva nimic inaintati o plangere la tribunalul de la domiciliul d-v, in care cereti obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale neplatite (inclusiv a zilelor de concediu) actiunea este scutita de taxa de timbru ....iar angajatorul este cel care trebuie sa faca dovada faptului ca va platit ......daca in cazul in care acesta va fi obligat sa va plateasca drepturile salariale, de catre instanta si nu le plateste nici atunci, formulati o plangere penala pentru neplata drepturilor salariare recunoscute printr-o hotarare judecatoreasca...
In privinta concedierii:
Intocmai cum a spus Analore, deocamdata sunteti inca angajata societatii, intructa nu s-a inregistrat si nu vi s-a comunicat o decizie de concediere. Teoretic, pana la concediere aveti si dreptul la salariu :)
Cand vi se va comunica o astfel de decizie, abia atunci va puteti considera concediata, si veti putea analiza daca decizia de concediere este legala sau nu.
Intre timp, nu va dati cumva demisia, nici daca patronul, sau prietena lui va promit ca asa va vor plati salariile, si nici contra altr promisiuni.
Sfatul lui Analor sa faceti o sesizare la ITM in care sa notificati ca v-a fost interzis accesul la locul de munca fara sa fi fost concediata (legal sau nu - este alta discutie) este foarte bun.
In primul rand, va ocaziona unele verificari ITM, dar, mai important, va constitui pentru dvs. o oarecare dovada ca nu vi s-a permis accesul la locul de munca, si va arata ca motivul pentru care nu v-ati mai prezentat la munca este ca ati fost fizic data afara, si nu ca ati "chiulit".
Absentele nemotivate pot da dreptul angajatorului sa va concedieze disciplinar, si trebie sa va protejati impotriva acestei eventualitati.

In privinta salariilor restante
Daca nu se rezolva nimic prin ITM, aveti oricand solutia instantei de judecata: aveti mari sanse de castig daca dati frima in judecata pentru plata drepturilor salariale restante si a concediului de odihna neefectuat.
Trebuie sa stiti (si eventual sa il anuntati si pe patron, in caz ca mai vorbiti cu el) ca nici nu este neaparata nevoie sa apelati intai la ITM, ci ati putea merge direct in instanta cu cererea de salarii restante.

Cererea in instanta o puteti face in tremen de 3 ani de la data cand trebuia sa vi se plateasca salariul.
Daca veti castiga, fostul angajator va plati si toate cheltuielile pe care dvs. le-ati avut cu procesul.

Eu zic totusi sa faceti o reclamatie la ITM (cu sau fara colega), pentru ca eu cred ca amenintarea cu "prietenu de la lTM" este... "vrajeala".

In privinta cheltuielilor pentru curs:
Retinerea cheltuielilor cu presupusul curs si analize este ilegala "de la o posta": aveti dreptul sa primiti toti banii din salariu, si firma nu poate face nici o retinere din acestia, nici pentru curs, nici pentru altceva (te si miri ce le-ar mai putea trece prin cap)

Fiti linistita, dreptatea este in totalitate de parte dvs.!

Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2009
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere de la locul de munca guerilla guerilla Buna ziua, am si eu o problema si sper sa ma ajutati cu niste sfaturi. Am fost concediat cu motivul ca am adus prejudiciu firmei in urma unui accident rutier ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare cim annabela annabela Buna seara. Angajatorul a intarziat plata salariilor si a contributiilor pe 3 luni. Dandu-si seama ca e in incapacitate de plata a apelat la procedura ... (vezi toată discuția)
Cum sa-l fac sa imi dea o decizie de incetare a contractului de munca? mihalache veronica mihalache veronica Buna ziua, am mai scris pe acest forum despre aceeasi problema de fond dar alte aspecte. As dori sa ma sfatuiti cum as putea obtine o \"concediere\" de la ... (vezi toată discuția)