Buna ziua, am mai scris pe acest forum despre aceeasi problema de fond dar alte aspecte.
As dori sa ma sfatuiti cum as putea obtine o "concediere" de la actualul loc de munca ; nu pot sa-mi dau demisia deoarece raman fara ajutorul de somaj, incetarea cu acordul partilor este exclusa deci mai ramane concedierea!
M-am gandit daca absentez si nu dau o explicatie poate reusesc; momentan i-am comunicat angajatorului ca inca vin la birou dar nu mai lucrez la nimic pana nu incepe sa-mi dea ceva din banii restanti din ultimele 4 luni.Singura lui reactie a fost sa inceteze orice dialog cu mine , de parca nu as exista in birou.
Va rog , astept niste sfaturi ca ma lasa imaginatia curand!
Daca angajatorul nu restructureaza postul sau nu va face un favor cu privire la modul de incetare CIM mi-e teama ca nici o imaginatie nu poate sa va ajute in acest sens. Cu atat mai putin va va ajuta sa obtineti ceea ce doriti daca incepeti un razboi cu angajatorul. O discutie directa cu aratarea problemei si cu rugamintea de a va concedia cu posibilitatea de a obtine somaj ar fi fost cu mai multa reusita.
Puteti demisiona, solicitati salariul in instanta si gasiti un nou loc de munca cu CIM pentru perioada determinata poate fi calea care sa va faca sa obtineti somaj.
Se pare ca raspunsurile la problemele dvs.nu se incadreaza in principiile dreptului muncii, ci tin de abilitatile dvs.de negociere. Deasemeni se pare ca nu aveti cu cine negocia, deoarece patronul dvs.are nevoie de munca voluntara. O reclamatie la ITM va poate rezolva problema platii salariilor restante. Inspectorii de la ITM cand vin la control nu au voie sa spuna cine a facut reclamatia.
Daca ati avut contract pe perioada determinata, nu ar fi fost probleme, la expirarea termenului ati fi beneficiat de somaj.
Multumesc pentru raspuns , imi cer scuze ca nu am povestit un pic mai in detaliu: angajatorul nu restructureaza postul deoarece nu si-a platit asigurarile la stat-inclusiv somaj- deci nu voi beneficia de ajutor de somaj
Si "razboiul" il incep dupa 9 luni de probleme vis a vis de ei; au existat discutii si rugaminti nenumarate despre aceasta problema si raspunsul este acelas: daca vrei vii daca nu nu , eu nu am bani acum; adica are o atitudine prin care se dezice de orice fel de raspundere legala in ceea ce priveste angajatorul si obligatiile sale.
Am omis de asemenea sa comunic ca decizia de incetare o doresc pentru a putea incepe mai repede un proces impotriva lui (pt recuperarea prejudiciului) situatie care altfel ar fi foarte tensionata daca as continua sa vin in fiecare zi la acest loc de munca.
Ideea cu un nou loc de munca nu-mi este straina deoarece am tot cautat in ultimele luni dar nu am reusit sa gasesc nimic.( piata constructiilor este cea mai cazuta din toate momentan).
Va multumesc inca o data pentru raspuns si va doresc sarbatori fericite!
Absentarea nemotivata, este un motiv de concediere, dar concedierea pe motive disciplinare, nu va da dreptul la somaj. Daca nu va indepliniti sarcinile de serviciu puteti fi concediata tot pe motive disciplinare. Din pacate nici demisia ca urmare a faptului ca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile 79 (8) CM nu va ajuta desi din punct de vedere logic ar trebui sa va ajute.
Cred ca singura solutie este sa discutati cu angajatorul si sa-i mentionati ca in cazul in care nu va da salariul, veti face reclamatie la ITM si o sa va cereti drepturile salariale in instanta. Tot in aceasta discutie puteti sa-i mentionati ca daca nu mai poate sa va plateasca atunci sa va concedieze.
Daca invoca motivul ca nu face concedieri deoarece nu a platit darile catre stat, este o mare prostie (in adeverinta pentru somaj, va mentiona ca este in procedura de somare sau executare silita pentru neplata obligatiilor)
Nu aveti nevoie de decizia de concediere pentru a va adresa instantei ca sa va recuperati drepturile salariale. Neplata la timp a acestor drepturi constituie in sine neindeplinirea obligatiei contractuale deci va aflati in stare de litigiu de munca.