avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... despre concedii si vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

despre concedii si vechime

ma intereseaza ceva la care nu am gasit raspuns inca .articolul 147 aliniatul 1 spune ca pentru conditii grele de munca si vatamatoare se mai adauga 3 zile de concediu peste an .eu lucrez ca tamplar de 16 ani din cate cunosc tamplaria se incadreaza la industria usoara.intrebarea este ca si aici se lucreaza cu scule taietoare circular masina de indreptat diferite tipuri de freze si binenteles scule de mana.eu de 16 ani tot 21 de zile de concediu pe an am .sotia a decedat anul trecut sunt singurul parinte .nu pot beneficia de zile mai multe libere dar platite .mentionez ca sunt de religie catolica .adica de rusalii ziua fiului meu cand ar trebuii sa stau langa el sa merg cu el la scoala sa fie sarbatorit ca atare .si in toti anii astia nu se calculeaza nimic la anii de vechime .multumesc va rog sa ma ajutati #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 28 Mai 2015
1. Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.

2. Art. 152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, verificati in contractul colectiv de muncă aplicabil sau in regulamentul intern al angajatorului daca exista prevederi privind acordarea unor zile libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite..
asam vb cu contabila si mi-a spus ptr conditii grele vatamatoare de munca nu stie ce sa zica dar se poate vb cu cei de la protectia muncii.oare ce se intampla daca nu semnez prot muncii.la noi se semneaza odata la 3 luni .e normal.ceea ce inteleg ca legile sunt facute ptr cei de la stat la patron nu .el face ce vrea .eu nu cred sincer toti avem drepturi.ei nu inteleg .dar sa stiti ca ma gandesc foarte serios dupa 10 ani la aceasta firma sa ma duc la ITM BRASOV sa-l dau in gat cu toate neregurile firmei .si daca eu ma duc la fund ptr nu exista intelegere ptr ca nu vrea o sa il iau cu mine pana la fund .il ingrop pe nemernic .daca aveti sfaturi .astept pe adresa arpademeric@yahoo.com
Orice fapta a angajatorului care implica nerespectarea legilor si a altor acte normative ce reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin:
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere platite Szekely Barna Szekely Barna Am avut un eveniment nefericit in familie ( cum scrie in noul Cod al Muncii la art 147 - eveniment familial deosebit ) in perioada in care am fost in concediu ... (vezi toată discuția)
Zile libere evenimente familiale - sector privat rmihoc rmihoc Buna ziua, Este obligatorie acordarea de zile libere platite in afara concediului de odihna in cazul unor evenimente familiale deosebite, in sectorul ... (vezi toată discuția)
Zile libere in caz de deces viosalg66 viosalg66 Buna seara La colega mea ,ia murit socrul ,,intrebarea mea este daca mai este valabila 3 zile platite in cazul de deces dar la socru? va multumes (vezi toată discuția)