avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... pensie urmas si indemnizatie insotitor
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

pensie urmas si indemnizatie insotitor

Mama unei colege are pensie de urmas din 1996 si este angajata primariei cu carte de munca - ca insotitor - pentru fiica ei handicapata. Din mai 2009 i s-a oprit pensia de urmas, comunicandu-i-se ca nu mai are dreptul si ca trebuie sa restituie banii luati incepand cu 2001. Este legal? daca da va rog sa-mi indicati conform carui act.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters98142 , utilizator 08:23, 4 August 2009
Nu este legal pentru ca legea nu dispune decit pentru viitor si totodata sumele incasatre pe nedrept trebuie recuperate in teremenul de prescriptie de trei ani
Nu este legal.
Am primit in ultimii doi ani de liceu de pensie de urmas dupa decesul tatalui. Fiind minora, am beneficiat de sprijinul unui curator pentru mostenire si pensie de urmas. Am terminat liceul in iunie 2006, data la care aveam varsta de 18 ani si 4 luni si m-am angajat, fara a continua studiile. Nu imi amintesc exact cand a fost sistata pensia pentru care domnul curator a semnat, problema e ca de cateva luni acesta a inceput sa imi spuna ca trebuie sa restitui anumite sume( variabile intotdeauna) la Casa de Pensii, fara a imi prezenta nici o hartie oficiala.
Eu nu mai locuiesc in Romania, dar am incercat sa iau legatura cu Casa de pensii, unde mi s-a spus ca pana nu primesc o somatie sau instiintare oficiala nu trebuie sa ma alarmez. Astazi am aflat insa ca bunica mea este amenintata cu poprire pe pensie de catre angajatul oficiului postal din comuna, fara a i se prezenta o somatie, ci doar un numar de dosar si, repet, fara ca eu sa fi primit o instiintare oficiala despre existenta acestei nereguli.
Se pare ca datorez doar 134 lei, nu este o problema plata acestora, dar nu mi se pare corect ceea ce se intampla.
Mi-ar fi de un real folos un sfat.
Va multumesc.
Sa va spun, intai, ca aveati dreptul sa primiti pensia de urmas pana la varsta de 26 de ani numai daca va continuati studiile (art. 66, pct. b) din Legea nr. 19/2000).

Faptul ca cel care v-a fost curator v-a vorbit despre acest lucru (sume datorate Casei teritoriale de Pensii) arata ca el stie mai mult decat va spune.
Cand cei de la Pensii emit o decizie de debit, scriu in ea suma totala de restituit la BASS, nu diverse sume mai mici, asa cum v-a spus curatorul.

Daca ati incasat pensia de urmas dupa iunie 2008 inseamna ca cei de la Pensii au emis decizie de debit si dvs. nu stiti.
Dar aceasta suma nu o pot recupera de la bunica dvs. intrucat dreptul de pensie este un drept personal. Nici macar nu inteleg in ce calitate spune postasul ceea ce spune, nu este angajatul Casei teritoriale de Pensii.

Eu va sugerez sa solicitati celor de la Pensii sa va comunice decizia de debit si sa achitati suma. Asa cum aratati in mesajul dvs., nu este o suma mare si, legal, nu aveati dreptul sa o primiti.

Succes!

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc mult pentru raspuns. Asa cum am spus, nu e o problema plata acestei sume, putea fi platita de mult, dar am asteptat din partea curatorului un act oficial, deoarece i s-a spus bunicii ba suma de 200 ron, ba 450, va 677 ron de catre acesta, bulversandu-ne total. Cei de la Pensii mi-au spus ieri sa astept pana la primirea deciziei.
Bineinteles ca o sa platesc aceasta suma, dar ma supara abuzul pe care personal cred ca postasul il face impreuna cu domnul curator asupra bunicii, mai ales ca este o femeie in varsta si foarte influentabila.
Stiu ca pensia se sisteaza la 16 ani sau la incheierea studiilor, dupa caz, insa curatorul mi-a spus la vremea respectiva ca a anuntat oprirea studiilor. In fine.
O sa incerc sa iau legatura cu postasul si cu cei de la Pensii, pentru ca nu se merita atata stres pentru ceva ce ar putea fi rezolvat in cateva minute.
Va multumesc mult pentru ajutorul oferit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In urma primirii pensiei de urmas am primit o somatie pentru restituirea a o parte din bani sylvya27 sylvya27 Buna ziua! Am primit o pensie de urmas in urma decedarii mamei mele. Aceasta stiam ca se primeste pana la terminarea studiilor. In facultate am avut o colega ... (vezi toată discuția)
Copil beneficiar de pensie de urmas care realizeaza si venituri dar nu anunta casa de pensii - un caz rar? Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! Sa presupunem ca o persoana beneficiaza de pensie de urmaș fiind student și la un moment dat se angajeaza dar nu renunta la pensia de ... (vezi toată discuția)
Salariu + pensie de urmas andr44u andr44u Buna ziua. Sunt studenta si acum 4 luni am fost angajata la o firma. In tot acest timp mi s-a zis ca am carte de munca insa am constatat ca am fost mintita. ... (vezi toată discuția)