M-am angajat la o firma in data de 01.07.2009. Daca dupa doua zile de la angajare doresc sa incetez activitatea la firma respectiva, ce repercusiuni sunt pentru angajator si angajat?
Repercursiuni in ce sens ?? daca nu mai doriti sa continuati contractul va inaintati demisia cu preaviz de 15 zile sau 30 daca e functie de conducere si plecati .....cele 17 zile lucrate sunt vechime se inscriu in cartea de munca, iar angajatorul trebuie sa va plateasca ptr timpul lucrat.
In mod obisnuit, in primele saptamani de la data angajarii, salariatul este in perioada de proba.
Perioada exacta depinde de functia pe care o ocupa salariatul, si ar trebui sa fie stabilita concret in oferta de angajare si in contractul individual de munca incheiat.
In perioada de proba, oricare dintre parti poate inceta contractul de munca printr-o notificare trimisa celeilalte parti, fara motivare si fara termen de preaviz.
Consecinte deosebite nu vad sa existe in acest caz, decat timpul pierdut de ambele parti.
De asemenea, cred ca salariatul care inceteaza contractul de munca astfel nu poate beneficia de somaj (nu sunt insa sigur, poate un consultant specializat in asigurari sociale, somaj, poate spune cu certitudine).
Pe de alta parte, fie ca salariatul este in perioada de proba, fie ca nu, acesta poate oricand demisiona.
Demsia nu se aproba de catre angajator, ci doar trebuie notificata acestuia.
In acest caz, salariatul trebuie sa acorde angajatorului un preaviz de 15 /30 zile calendaristice, si ... gata.
Evident, dupa ce a inregistrat demisia, angajatorul poate renunta la preavizul care este un drept al sau, si relatia de munca poate inceta intr-un termen mai scurt, chiar de pe o zi pe alta (repet, daca angajatorul este de acord)
In acest caz, angajatul nu beneficiaza de somaj.
1. Daca angajatorul este de acord puteti sa plecati imediat facand o cerere de incetare a contractului individual de munca cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii).
2. Nu exista nici un fel de neplaceri pentru nimeni.
Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi - art.31 alin.4 ind.1 C.mun.
Depinde de modul de gandire al angajtorului sau al angajatului referitor la neplaceri.... :)