avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am 20 de ani si sunt bolnav de TBC, ce drepturi am? ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am 20 de ani si sunt bolnav de TBC, ce drepturi am? Pensie, ajutor social etc

Buna ziua,

am 20 ani neimpliniti si am fost diagnosticat cu TBC, forma MDR( multidrog rezistenta).
In prezent sunt internat la Marius Nasta, Sectia speciala pt bolnavii de TBC rezistenta.

Nu am apucat sa lucrez( am terminat liceul anul trecut), dar am platit din mana asigurari sociale la Casa de Pensii incepand de anul asta din februarie/martie.

Va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de ajutor de vreun fel din partea statului, Casa de Pensii, orice, nu ma pricep la chestii din astea financiare.
Mentionez ca voi sta aici internat 18 luni( am deja 2 de cand sunt internat).

Mulumesc mult de raspuns.
Salut ,am 22 de ani si sunt bolnav de tbc mdr de 1 an de zile,benficiez de pensie de invaliditate sau de handicap .Eu sunt operat si de un plaman .De la doctor trebuie sa ceri un referat si radiografia ,plus biletele de internare sau externare.Multa sanatate.Bani poate ne ajuta sa ne intretinem singuri si sa ne putem asigura o alimentatie cat de cat adecvata,insa mai bine sanatos si sarac decat cu asa ceva!!!!!
descartees20 a scris:

Salut ,am 22 de ani si sunt bolnav de tbc mdr de 1 an de zile,benficiez de pensie de invaliditate sau de handicap .Eu sunt operat si de un plaman .De la doctor trebuie sa ceri un referat si radiografia ,plus biletele de internare sau externare.Multa sanatate.Bani poate ne ajuta sa ne intretinem singuri si sa ne putem asigura o alimentatie cat de cat adecvata,insa mai bine sanatos si sarac decat cu asa ceva!!!!!
O pensie de invaliditate conform Legii nr.19/2000 si o indemnizatie prevazuta de Legea nr.448/2006, republicata, daca veti fi incadrat intr-un grad de handicap. Se emite un certificat in acest sens de catre o comisie de evaluare.
@tudorioan

User-ul beneficiaza, deja, de pensie de invaliditate. Pentru a beneficia de pensie de invaliditate, Comisia de Expertiza, prin decizie medicala, l-a incadrat in grad de invaliditate.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Gabriela Pintea a scris:

@tudorioan

User-ul beneficiaza, deja, de pensie de invaliditate. Pentru a beneficia de pensie de invaliditate, Comisia de Expertiza, prin decizie medicala, l-a incadrat in grad de invaliditate.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Foarte bine! In plus, printr-o cerere tip adresata DGASPC din judetul de domiciliu, poate solicita evaluarea gradului de handicap pentru a fi incadrat in grad de handicap, conform Legii nr.448/2006, republicata. I se va elibera un certificat in acest sens de catre comisia de evaluare!
tudorioan a scris:

Gabriela Pintea a scris:

@tudorioan

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Foarte bine! In plus, printr-o cerere tip adresata DGASPC din judetul de domiciliu, poate solicita evaluarea gradului de handicap pentru a fi incadrat in grad de handicap, conform Legii nr.448/2006, republicata. I se va elibera un certificat in acest sens de catre comisia de evaluare!

Asupra capacitatii de munca se pronunta, prin decizie medicala, Comisia de Expertiza. Aceasta inseamna tocmai incadrarea in grad de handicap.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Bolnav tb mdr,pneumonectomie stanga descartees20 descartees20 Ma puteti ajuta si pe mine sa stiu ce drepturi legale am si daca ma incadrez in grad de handicap?Beneficiez de o pensie pe perioada tratamentului,2 ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala + pensie/indemnizatie de invaliditate? se poate? viorel.cucu2000 viorel.cucu2000 Tatal meu are 61 ani si de doi ani este pensionat cu pensie permanenta pentru boala (TBC). Stagiul de cotizare la CAS este de 29 de ani. De curand a avut un ... (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)