Va expun urmatoarea situatie :
- strabunicul meu a construit o casa formata din trei apartamente legate intre ele pe orizontala, casa fiind amplasata pe o colina. Fiecare apartament dispune de o curte si, au fost lasate mostenire celor trei copii ai sai(fiecare cate un apartament+curtea aferenta). Accesul la aceste apartamente se poate face prin doua parti: din varful colinei si, de la baza ei, cu trecere prin curtea proprie fiecarui apartament . In acte e specificat ca fiecare poate trece prin curtea celuilalt, cu referire la frati. Fratele care locuia la apartamentul din mijloc, a vandut unui tert .
Intrebarea este urmatoarea:
- pot sa inchid trecerea prin curtea mea avand in vedere ca exista cale de acces din partea opusa si, ca trecerea era prevazuta numai pt frati ?
Cred ca nu am fost destul de clar, revin cu precizari :
- exista aceasta cale de acces care poate fi accesata din doua parti: de sus in jos si, viceversa. Eu locuiesc sus si, vreau sa ma separ cumva de acest tert care a cumparat apartamentul din mijloc (fratele meu locuieste jos si,nu are nevoie sa treaca pe la mine prin curte, are acces direct din strada)
- eu prin acest demers, nu ingradesc accesul nimanui, pur si simplu eu voi intra exclusiv pe sus in curtea mea si ei,vor intra in imobilelelor pe jos. Este intrare direct din strada si jos, este functionala...nu e nicio ingradire
- actele prin care se face vorbire de servitute pt frati (trecere cu piciorul) sunt facute prin 1940-50 de tata pt copii - nu stiu ce scrie in actul prin care a cumparat tertul anul trecut !
In fond, ce inseamna servitute de trecere ? EU inteleg servitute, daca nu ai cum sa ajungi la imobilul tau...dar daca ai, ce nevoie ai de servitute ? Eu nu trec pe la ei prin curte !
multumesc
Ori nu ingraditi accesul nimanui, inclusiv al fratelui dvs., ori vreti sa inchideti trecerea. Inteleg ca dvs. vreti sa renuntati la servitutea al carei beneficiar sunteti. Sa presupunem ca si fratele dvs. de mai jos decide sa inchida trecerea. Dvs. sunteti in situatia unei servituti stabilite prin conventie. Toate cele 3 fonduri imobile au apartinut aceluiasi proprietar, si ca urmare a dorintei lui au ajuns separate cu stari de servitute. Daca in contractul incheiat de catre fratele vanzator nu s-a facut nicio mentiune privitoare la servitutile de trecere reciproce, acestea raman valabile asa cum au fost stabilite prin actele anterioare in favoarea imobilelor respective. In cazul cand ajungeti la o intelegere cu ceilalti proprietari in legatura cu schimbarea modului in care se exercita servitutile de trecere, sunteti liberi sa o faceti.
:D intelegeti bine insa doar starea de fapt...
Dupa cum a spus si Gabriel S cel mai bine este sa vorbiti cu noul proprieter. Nici lui cred ca ii convine sa ii treceti prin curte. Daca nu rezolvati asa cred ca ar trebui sa angajati un avocat care sa se uite pe acte
Cale de sevitute
olghi
Buna ziua,am și eu o întrebare: un unchi mi-a vândut un teren cu intrarea la strada principala, acuma mai are un teren în continuare la al meu care ... (vezi toată discuția)