Buna ziua,
In privinta banilor, intelegerile privind consumurile si costurile erau scrise? Daca da, puteti sa-i actionati in instanta ca sa va recuperati banii.
Cat priveste acest proces verbal le trimiteti copie dupa cel de la predare si le solicitati fie sa va lase in pace fie sa va dea ei in judecata.
Sper sa aveti acel PV semnat la predare
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
buna ziua tuturor si va multumesc pt sfaturi=D>
in cea ce priveste consumurile si mod de plata sunt intelegeri verbale (ca asa e in toate firmele din ro pt ca nu avem o lege in care sa specifice in contractul de munca diurna sa fie obligatorie), iar p v de predare camion nu mi-au eliberat nici o copie era un fel de registru unde semna fiecare sofer.
iar sesizare itm am facuto acum o luna si doua saptamani, si inca nici un raspuns!
iar decizia a venit azi (28-05-2015) in posta este redactata pe data de 8-04-2015 unde scrie ca eu am de dat firmei cei 5000ron si ca pot actiona impotriva deciziei in termen de 30zile de la comunicare, iar referatul e scris de mana scrie ca eu am stricat placute frane, lampa pozitie ,senzor abs plus mana de lucru au ajuns la suma colosala. camionul era un model 2007 uzat , deci eu trebuie sa platesc si consumabilele?!
pot sa actionez in instanta pt acuzati false si neachitarea drepturilor salariale?
Exista act normativ care sa prevada obligativitatea diurnei.
Neplata salariului poate face obiectul unei unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Problema este ca daca nu contestati in justitie in termenul legal de 30 de zile de la tata primirii deciziei de imputare, aceasta ramine definitiva si constituie titlu executor fiind sanse mari ca angajatorul sa va execute silit.In acest caz , la suma datorata prin decizie se adauga si onorariul executorului judecatoresc , cheltuieli de executare.Consultati un avocat sau mergeti la un mediator.