avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie cu probleme
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie cu probleme

acum doua luni mi-am dat demisia de la firma unde lucram ca sofer international de tir. pe scurt, cand am facut cu iei calculele cursei au incercat sa ma scoata lipsa 200l da motorina cu iei mam inteles la un consum de 26l la 100km plus 0,5 pe tona dar cand am venit din cursa ei au calculat 25% plus 0,5 pe tona si sirocoul (aeroterma camionului) modul de incalzire stationala a consumat in medie de 80l la cursa,la birouri spre uimirea mea au zis ca la iei din martie nu o mai pot folosi afara fiind sub 0grade. salariu trecut pe contractul de munca fiind de 1170ron au spus ca imi da doar 400ron "ca asa e la ei". am fost la itm si nimic . acum dupa doua luni primesc o scrisoare cu decizia la care atasata o foaie a4 cu scris de mana ca am sa platesc firmei 5000ron daune camionului niste senzori placute frana etc. dar eu la predarea camionului am samnat un alt proces verbal impreuna cu mecanicul precum ca e totul inregula iar foaia asta a aparut din senin #-o ...
ce e de facut unde sa mai depun plangere ??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 30 Mai 2015
Buna ziua,
In privinta banilor, intelegerile privind consumurile si costurile erau scrise? Daca da, puteti sa-i actionati in instanta ca sa va recuperati banii.
Cat priveste acest proces verbal le trimiteti copie dupa cel de la predare si le solicitati fie sa va lase in pace fie sa va dea ei in judecata.
Sper sa aveti acel PV semnat la predare
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
buna ziua tuturor si va multumesc pt sfaturi=D>
in cea ce priveste consumurile si mod de plata sunt intelegeri verbale (ca asa e in toate firmele din ro pt ca nu avem o lege in care sa specifice in contractul de munca diurna sa fie obligatorie), iar p v de predare camion nu mi-au eliberat nici o copie era un fel de registru unde semna fiecare sofer.
iar sesizare itm am facuto acum o luna si doua saptamani, si inca nici un raspuns!
iar decizia a venit azi (28-05-2015) in posta este redactata pe data de 8-04-2015 unde scrie ca eu am de dat firmei cei 5000ron si ca pot actiona impotriva deciziei in termen de 30zile de la comunicare, iar referatul e scris de mana scrie ca eu am stricat placute frane, lampa pozitie ,senzor abs plus mana de lucru au ajuns la suma colosala. camionul era un model 2007 uzat , deci eu trebuie sa platesc si consumabilele?!
pot sa actionez in instanta pt acuzati false si neachitarea drepturilor salariale?
Exista act normativ care sa prevada obligativitatea diurnei.

Neplata salariului poate face obiectul unei unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Problema este ca daca nu contestati in justitie in termenul legal de 30 de zile de la tata primirii deciziei de imputare, aceasta ramine definitiva si constituie titlu executor fiind sanse mari ca angajatorul sa va execute silit.In acest caz , la suma datorata prin decizie se adauga si onorariul executorului judecatoresc , cheltuieli de executare.Consultati un avocat sau mergeti la un mediator.

Alte discuții în legătură

Părăsirea locului de munca din motive de legalitate MadalinMcd MadalinMcd Bună ziua, am lucrat la o societate de transport ca șofer de camion în comunitatea europeană, am fost obligat să conduc un camion cu toate documentele ... (vezi toată discuția)
Problema cu patronul IonelCristina IonelCristina Buna . As dori sa imi spuna cineva ce sa fac Acum 2 saptamani am avut un accident rutier in Belgia cu un autocamion , accidentul eu zic ca nu sa produs din ... (vezi toată discuția)
Fostul angajator mi-a blocat salariul. Catalinurda Catalinurda Buna ziua , Am o problema cu fostul angajator mai exact susține ca ma acționat penal pentru niște nedecontari din trecut care le-a observat acum după ... (vezi toată discuția)