avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Controverse fata de exceptia lipsei de interes
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Controverse fata de exceptia lipsei de interes

Va prezint o situatie de fapt. O persoana a castigat o actiune civila care a generat cheltuieli de judecata in cuantum de 1000 de lei (taxa de timbru, onorariu avocat, etc). Hotararea a ramas definitiva. Acea persoana nu s-a dus la un executor, ci a promovat o alta actiune civila in care a solicitat printre alte sume si suma aceasta de 1000 de lei din procesul anterior solutionat definitiv. Ei bine, la judecarea noului proces, instanta a invocat exceptia lipsei de interes fata de suma de 1000 de lei si nu inteleg de ce. Nu e o actiune normala in care se solicita pe cale separat o suma de bani reprezentand cheltuieli de judecata?
Cel mai recent răspuns: Radu9 , utilizator 23:05, 31 Mai 2015
Buna ziua,
Daca in rastimp de 3 ani de la ramanerea definitiva a primei sentinte nu ati solicitat executarea inseamna ca ati fost lipsit de interes.
Daca sunt mai putin de 3 ani atunci este autoritate de lucru judecat si puteti solicita inca executarea silita.
Nu e vorba despre niciun rastimp de 3 ani. Pur si simplu a obtinut o hotarare judecatoreasca prin care instanta i-a admis cererea de cheltuieli de judecata in valoare de 1000 lei. Apoi a cerut intr-un proces civil ulterior, pe langa alte sume de bani, si aceasta suma de 1000 lei. De ce ar fi lipsa de interes acea persoana fata de suma de 1000 lei (castigata anterior in instanta ca si cheltuieli de judecata)? Poate din cauza faptului ca Sentinta primei instante a ramas definitiva si acea persoana avea posibilitatea sa se adreseze cu o cerere la un executor sau de ce ?
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2015
cezarad, utilizator
e o treaba complicata! trebuie sa stii cand/cum incepe actiunea civila si cum se termina..
cu alte cuvinte trebuie a stii si sa intelegi actiunea civila

angajati un avocat
La raspunsul asta nu ma asteptam ! Sa inteleg actiunea? Cum adica sa inteleg actiunea ? :sticktongue: actiunea am inteles-o. E vorba despre o actiune in pretentii in care se solicita, printre alte sume, si o suma ce a facut obiectul unor cheltuieli de judecata dintr-un proces prealabil solutionat definitiv. Cat despre varianta angajarii unui avocat, ma asteptam la un raspuns la problema, nu la această sugestie.
Ultima modificare: Vineri, 29 Mai 2015
cezarad, utilizator
Cu privire la ultima întrebare din mesajul de deschidere, nu. O acțiune „normală” de cerere a cheltuielilor de judecată pe cale separată se poate deschide atunci când nu s-au cerut pe calea acțiunii principale sau când s-au cerut, dar instanța nu s-a pronunțat asupra lor (în acest ultim caz există și posibilitatea unei cereri de completare a dispozitivului sau a căii de atac, în funcție de stadiul procesual).

Dacă s-au cerut și s-au acordat, după cum v-a spus și domnul Av. Gabriel Klein Kiritescu, există autoritate de lucru judecat, astfel că o acțiune separată nu-și are rostul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare cheltuieli de judecata ,pe cale separata ili1 ili1 Buna ziua, In anul 2013 am fost data in judecata ,m-i s-a cerut o suma de bani.O prietena m-i a recomandat un avocat ,din Cluj-Napoca .M-i s-a parut un om de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata cornelia radoi cornelia radoi buna seara!revin la d-voastra cu inca o problema:in dec.2006 tribunalul prahova a dat o sentinta favorabila mie intr-un litigiu de munca pe care l-am avut cu ... (vezi toată discuția)
Executare silita flomrco47 flomrco47 In prima instanta am fost obligat sa platesc cheltuieli de judecata. Am facut apel si instanta mi-a respins apelul. Partea adversa insa nu a mai cerut ... (vezi toată discuția)