Am primit hotararea de divort in luna martie, timp de 30 de zile am avut drept la apel insa nici eu si nici fostul sot nu am atacat Hotararea.
Pentru a schimba numele (cartea de identitate) am inteles ca am nevoie de Hotarare legalizata, intrebarea mea este urmatoare: pot face o cerere trimisa prin fax catre Judecatoria Racari pentru a trimite Hotararea legalizata la domiciliu?
Ideea ar fi ca eu am domiciliul in Bucuresti insa divortul nostru s-a judecat in judetul Dambovita acolo fiind domiciliul nostru conjugal. Si chiar nu pot ajunge deocamdata pentru a ridica Hotararea din cauza serviciului.
Fostul sot este foarte deranjat ca inca ii port numele si ma ameninta ca ma da in judecata ca ii pastrez numele in continuare insa nu o fac din rea vointa.
Legal aveti termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a hotararii pentru a va schimba actul de identitate. Insa pentru aceasta aveti nevoie de hotararea de divort ramasa definitiva in original si xerocopie.La buletine nu aveti nevoie de o copie legalizata ci de original si xerocopie nelegalizata. Puteti solicita prin posta hotararea dar nu cred ca o veti primi deoarece trebuie sa achitati o taza de timbru in valoare de 5 lei. Incercati sa trimiteti solicitarea insotita de un timbru dar nu este sigur ca veti primi prea curand hotararea. Puteti sa-l rugati pe sot daca tot vrea sa scape de dvs. sa se ocupe dumnealui ori puteti imputernici o persoana care sa faca asta.
Am inteles, se pare ca o sa primesc si o amenda pt ca am depasit termenul acela de 15 zile, insa avocata mi-a spus ca pentru a-mi schimba cartea de identitate am nevoie de Hotararea legalizata...
Buna ziua,
Puteti formula cererea de legalizare la care atasati hotararea si taxa de timbru de 5 lei si le trimiteti prin posta recomandata cu confirmare de primire.
Va va veni prin posta.
Discutati in prealabil la telefon cu judecatoria respectiva.
Va multumesc mult de tot pt raspunsuri. As putea avea vreo problema legala ca a trecut aprox o luna si eu nu am hotararea legalizata? Si nu am inteles daca anexez hotararea care mi-a fost trimisa sau copie.
1.Exista posibilitatea sa primiti o amenda contraventionala pentru nerespectarea termenului de 15 zile amenda al carei cuantum poate fi intre 40 si 80 lei conform disp.art.43 lit.b) din Oug.97/2005.
Art. 43. -Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
......................................
b) nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) si (3), art. 39 si 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
......................................
2.Pentru legalizare aveti nevoie de :
- cerere adresata presedintelui instantei,
- taxa de timbru de 5 lei,
- hotararea a carei legalizare se solicita, deci cea pe care ati primit-o.
Daca tot ati avut avocat, atunci se poate ocupa avocatul dvs. de legalizarea hotararii si expedierea catre dvs. a hotararii legalizate.
Costul divortului
claudeea123
De curand am avut ultima infatisare unde s-a pronuntat divortul,am cerut instantei sa revin la numele de fata si divortul,judecatorul a spus ca sa astept acasa ... (vezi toată discuția)