avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Costul divortului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Costul divortului

De curand am avut ultima infatisare unde s-a pronuntat divortul,am cerut instantei sa revin la numele de fata si divortul,judecatorul a spus ca sa astept acasa decizia deci ceea ce as vrea sa stiu este:daca plec din tara poate alcineva sa plateasca costurile sau cand se plateste si unde,pt ca din auzite stiu ca va trebui sa platesc vreo 700 lei si nu stiu cum se va intampla?voi primi o hartie de la tribunal sau trebuie sa ma duc sa ma interesez eu,iar daca nu voi fi acasa va putea plati altcineva?(la a doua infatisare cu martori sa pronuntat divortul,el nu s-a prezentat)
As vrea urgent un sfat sau un raspuns pentru ca saptamana asta trebuie sa plec.multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 09:25, 9 Iunie 2015
Nu aveti si nu veti avea alte costuri de platit.
Pt cat timp plecati ? Dvs aveti obligatia sa va schimbati actele din pricina numelui.
Imputerniciti pe cineva sa va legalizeze hotararea daca vreti sa va schimbati buletinul in strainatate.
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2015
gi-jane2, moderator
plec pana prin decembrie dar intre timp s-ar putea sa mai vin prin septembrie acasa.
am intrebat judecatorul daca este vreo problema daca nu voi fi acasa pana ce imi vine decizia si el a spus ca nu este nici o problema deci pot sa imi schimb actele atunci cand voi veni acasa,asa mi s-a spus,sper sa fi asa si sa nu am probleme.
as mai vrea sa stiu cum trebuie sa procedez cand o sa incep sa imi fac actele?chiar trebuie sa consult un avocat pt asta?pt ca asa mi s-a spus!nu poate fi atat de dificil
Sentinta instantei de fond este atacabila cu apel in 30 de zile de la comunicare.
Daca nu se declara apel de niciuna dintre parti in termenul mai sus aratat, sentinta devine defintiva.
In termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a sentintei trebie sa efectuati demersuri pentru eliberarea unei noi carti de identitate cu numele purtat anterior casatoriei asa cum s-a dispus prin hotararare.
In cazul neefectuarii formalitatilor in vederea obtinerii unei noi carti de identitate, exista posibilitatea sa primiti o amenda contraventionala pentru nerespectarea termenului de 15 zile amenda al carei cuantum poate fi intre 40 si 80 lei conform disp.art.43 lit.b) din Oug.97/2005.
Art. 43. -Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
......................................
b) nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) si (3), art. 39 si 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
......................................
Pentru a putea reveni la numele purtat anterior casatoriei, este necesar sa legalizati sentinta de divort, prin urmare veti de achitat o taxa de timbru de 5 lei.
Pentru legalizare aveti nevoie de :
- cerere adresata presedintelui instantei,
- taxa de timbru de 5 lei,
- hotararea a carei legalizare se solicita si pe care urmeaza sa o primiti.
Avand in vedere ca plecati din tara, legalizarea poate fi efectuatat de o persoana imputernicita prin procura speciala sau un avocat imputernicit de dvs, in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui dupa ramanerea definitiva a hotararii de divort- termen/ sanctiune AniOevet AniOevet Buna ziua, revin la dvs cu o noua intrebare. Am primit hotararea de divort in luna martie, timp de 30 de zile am avut drept la apel insa nici eu si nici ... (vezi toată discuția)
Hotarare de divort MariaMagdalena24 MariaMagdalena24 Buna ziua , am divortat in anul 2010 dar fiind plecata din tara nu am primit hotararea de divort sau vre-o instiintare , acasa in Ro . Fara hartia care ... (vezi toată discuția)
Dupa divort max36 max36 Care este perioada de timp legala in care sotia trebuie sa-si schimbe buletinul dupa pronuntarea divortului? (vezi toată discuția)