avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Poate fi administratorul firmei (ca pers fizica) ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Poate fi administratorul firmei (ca pers fizica) fidejusor pt propria firma inttr-un contract intre firma sa si o alta ?

Intre doua persoane juridice s-a incheiat un contract de locatiune. Locatarul nu si-a respectat obligatia de a plati chiria si in ultima luna din contractul de inchiriere. Fiind chemat la conciliere directa (pe art 720 CCiv) s-a prezentat si a acceptat sa semneze un act aditional prin care recunoaste in mod expres toate debitele restante (chirie +penalitati de intarziere conform contractului +daune interese de 4000 de euro conforma contractului ) obligandu-se totodata sa le plateasca in maxim 20 de zile. Nu si-a respectat angajamentul, motiv pentru care am deschis o actiune pe pe OUG 119/2007.
Deoarece ma tem ca firma debitoare va intra in curand in incapacitate de plata, pentru a nu pierde banii pe care mi-i datoreaza m-am gandit sa invoc fidejusiunea din clauza penala prevazuta in contract:

Pentru nerespectarea totala sau partiala sau pentru executarea defectuoasa a vreuneia din clauzele contractuale , chiriasul se obliga sa plateasca chirasului daune interese in cunatum de 4000 de euro in termen de 15 de zle de la solictarea facuta de chirias. Totodata chiriasul declara in mod expres ca garanteaza proprietarului plata obligatiilor care decurg din prezentul contract, inclusiv a penalitatilor (daune interese) prevazute mai sus cu sumele obtinute din orice fel de venit personal al actualului administrator al firmei--precum si cu bunurile sale mobile si imobile pe care acesta le detine in prezent sau le va detine in viitor

In cazul insolventei debitoarei pot sa invoc clauza penala din contract (descrisa mai sus ) indreptandu-ma impotriva fidejusorului?

Poate locatarul persoana jurdica sa garanteze executarea obligatiilor din contract prin persoana fizica a administratorului(Firma debitoare are un singur asociat, care este administratorul firmei.Acesta a semnat contractul si a garantat prin persoana sa fizica executarea obligatiilor locatarului, adica a propriei sale firme ) Se poate asa ceva ?Ce valoare arein acest caz prevederea din clauza penala?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: Analore , utilizator 21:35, 1 Iulie 2009
Eu una consider ca se poate, practic administratorul a garantat cu bunurile persoanale executarea obligatiei asumate de societate,(este practic cam acelasi lucru cu avalizarea b.o ) raspunserea administratorului nu o puteti angaja decat pe dreptul comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiunea faptei altuia Borsec Borsec Buna ziua. Vreau sa va rog sa-mi explicati ceva in legatura cu promisiunea faptei altuia. Conform definitiei promisiunea faptei altuia este un contract prin ... (vezi toată discuția)
Garantul fidejusor si insolventa florindbro florindbro Poate sa ma ajute cineva in urmatoarea problema: am contractat o linie de credit la o banca pentru firma la care sunt administrator si am garantat imprumutul ... (vezi toată discuția)
Probleme pentru proprietar in cazul subinchirierii raccone raccone Buna dimineata! Am urmatoarea speta: In calitate de proprietar persoana fizica am inchiriat un spatiu comercial catre o sc. Dupa 1 luna vine chiriasul sa-mi ... (vezi toată discuția)