Buna ziua, Ma judec cu un vecin care mi-a ocupat abuziv un teren de cca 700mp.El sustine ca testamentul lui il indreptateste la acest lucru .Analizand copia dupa testament ul original depusa la dosar am constatat o stersatura si o modificare a unei cifre ce reprezinta o dimensiune a unei laturi (latime) a terenului. De la arhivele statului am primit confirmarea modificarii!!! .Il pot acuza de fals si uz de fals?
Normal ca puteti sa acuzati doar ca trebuie sa si demonstrati in instanta ca persoana in cauza este cea care a facut acest lucru. Fiind vorba doar de o cifra e greu de probat. Eventual sa o acuzati de uz de fals. Din moment ce documentul avea starsaturi institutiile statului care au primit acest inscris trebuiau sa se autosesizeze cu privire la acest aspect si sa puna in vedere titularului sa prezinte alte inscrisuri intocmite corect. Eventual puteti formula instantei o rectificare a erorii produse. Puteti solicita si primi extrase de carte funciara, de informare, unde suprafata sa fie trecuta corect chiar si cu privire la terenul vecinului.
Testamentul este urmarea decesului. dar trebuie făcută dovada existenței în patrimoniul decedatului a bunurilor lăsate prin testament, prin urmare actele de proprietate asupra terenului vecin și a eventualului act de partaj.
Prin urmare, solicitați ca respectivul să prezinte la dosar actele de proprietate în urma cărora a fost făcut testamentul. (așa este și la CF care nu face intabularea unui imobil decât pe baza actelor de prop.care vor trebui obligatoriu să însoțească testamentul)
În continuare, vedeți ce se poateconstata din actele de proprietate și procedați în consecință/
Poate vecinul să nici nu știe, poate nu el a făcut modificările(va trebui să dovediți că acesta le-a făcut, în caz că îl acuzați)sau poate este o greșeală a notarului care se poate rectifica.