avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Blocarea instrainarii bunurilor dupa casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Blocarea instrainarii bunurilor dupa casatorie

Sper ca am selectat forumul potrivit, daca nu, va rog frumos sa ma indrumati. Tati si mami au obtinut dupa casatorie 3 imobile: doua prin construire, al treilea prin vanzare-cumparare de la parintii tatalui (actualmente decedati). Tati are probleme psihice, in acte are gradul 2 din februarie 2014, dar in realitate nu par asa de grave. De asemenea este foarte violent verbal, amenintator si mami nu are curajul sa zica/faca nimic in fata lui. Violent fizic este rar (poate pt ca mami tace intotdeauna). O sora de-a lui din Germania, l-a ajutat financiar de-a lungul anilor (zice tati cu peste 60 mii euro, dar nu se poate demonstra cu acte sau ceva doveditor: cecuri, cont de la banca) si face presiuni asupra lui ca sa o elimine pe mami de la drepturile asupra imobilelor. Tati este de acord si doreste foarte mult ca mami sa nu mai aiba nici un drept asupra imobilelor (o ameninta zilnic ca nu are nimic din case si doar daca va vrea el sa ii dea ceva si striga la ea sa plece de la casa lui). In vara anului 2013, legal, inca nu era cu probleme psihice, dar in realitate le avea si atunci a facut o foaie in care a scris ca sora lui l-ar fi ajutat din 1990 pana la data respectiva cu aprox 60.000 euro (pt perioada cand nu erau euro ci marci germane el a transformat totul in euro), apoi a semnat-o si i-a trimis-o ei in Germania scanata. Noi copiii locuim la cea de-a treia casa, ei fiind la tara. Si pe noi pe copii vrea sa ne scoata afara din casa de la oras ca sa vina el sa stea singur. Acum el vrea insistent sa vanda doua dintre ele ca sa ia el toti banii (mami sa nu primeasca nimic) si sa dea si surorii lui. Sora lui pretinde ca are si ea drepturi asupra tuturor caselor, pt ca l-a ajutat cu bani si, in plus, presupunem ca tati a legalizat foaia. Cum putem contracara actiunile lui de a o indeparta pe mami (si implicit pe noi copiii)? Mami nu vrea sa-l dea in judecata, exista vreo metoda de a popri bunurile comune pt ca tati sa nu poata face acte fara acordul mamei? Tati este in stare sa faca si acte false. Sora lui il sustine mult la asta si are multe cunostinte in domeniu (judecatori, notari). In prezent are acte ca este deviat mintal (inclusiv pensie pe baza de probleme psihice). Daca face acte, se pot ataca pe baza faptului ca are probleme psihice?
Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2015
mar101, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 15:30, 10 Noiembrie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Speta pare stufoasa.
Contactati un avocat.

La prima vedere, in momentul actual, o pista ar putea fi discutarea problemei (ajutat de acte) cu cei de la Autoritatea tutelara.

Protecţia persoanelor bolnave şi vârstnice (art. 142-157 C. fam., 133 C. fam.):
– Autoritatea tutelară instituie tutela pentru bolnavii psihic puşi sub interdicţie printr-o sentinţă judecătorească şi urmăreşte modul cum sunt îngrijiţi şi cum le sunt administrate bunurile inventariate la instituirea tutelei, primeşte dările de seamă anuale şi, după caz, generale, verifică modul cum sunt cheltuite veniturile în vederea emiterii dispoziţiilor de descărcare de gestiune, ţinând evidenţa acestora;
– Biroul de autoritate tutelară instituie curatela pentru persoanele bolnave lipsite de capacitatea de exerciţiu sau cu capacitate restrânsă, care nu-şi pot administra bunurile;
– Asistă la cererea persoanei vârstnice, sau din oficiu, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros sau gratuit a bunurilor ce-i aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale;
Nu poate face acte fara acordul lui mami ca sunt bunuri comune si nu e nevoie sa faceti nimic..
Sunteti minori, majori ?
Instanta instituie tutela si numeste un tutore. Puteti cere punerea lui sub interdictie in instanta, insa nu cred ca e cazul.
Nu cunoastem ce acte de proprietate au bunurile, ce zice la CF, ce zice mama (e ciudat, sunteti de partea ei, dar nu ne ziceti ce crede mama despre cumnata care ar fi contribuit cu 60000 de euro), cati ani aveti, cine va creste, va intretine, daca lucrati si invatati sua nu etc.
Mama dv. trebuie sa contacteze un avocat pentru partaj.
Pentru intretinere (casa, masa, rechizite), dv. si/sau fratii puteti contacta un avocat.
Va multumesc pt rasunsurile rapide :). Noi suntem majori (cel mai mic are 22 ani), lucram si ne intretinem fiecare singuri. In acelasi timp facem scoala, stam la casa de la oras si nu am vrea sa ne scoata afara din casa. De fapt ne-a mai spus sa ne cautam chirie, dar i-am zis 'bine tati' si atat (am ignorat). Problema spinoasa este sa nu o scoata pe mami din casa, mai ales ca matusa ii foarte furioasa pe mami. Nici noua nu ne prea place manevrele lui cu matusa, dar nu ii putem zice nimic (pana la urma ii casa lui si a lu mami, nu a noastra, a copiiilor). Dar faptul ca ii amenintator (de ex: 'daca mai scoti un cuvant iti dau cu asta in cap') se poate face ceva? In ce cazuri poate fi internat la un spital/sanatoriu in domeniu (boli psihice)? Pot aduce probe (inregistrari).
Am uitat sa spun ca a luat la el contractele de pe case, deci la acte nu avem acces. Mami poate obtine cumva un duplicat original (nu copie xerox)? Ea nu doreste sa il dea in judecata doar asa ca vrea sa isi ia partea ei sau ca el sa ajunga sub interdicţie judecatoreasca. Oficiul de cadastru poate da un original al contractelor?
Cu Autoritatea tutelara de la primaria unde locuieste tati si mami cred ca riscam: functionarul de acolo o sa ne toarne la matusa si apoi ea o sa dea in judecata pe tati/mami sa isi obtina partea pretinsa (pile/cunostiinte/relatii-le ei sunt si pe acolo).
In caz de curatela, el ar avea voie sa o desemneze pe sora lui din Germania? (ea nu mai are cetatenie romana).
Daca unul din copii cumpara un imobil cu contract vanzare-cumparare, matusa poate pretinde ceva de la cumparator (copil)? Tati ia propus la sora-mea sa ii dea pe luna aprox 800 lei si ii va da ei una din case; in cazul asta cand se poate face contract: la inceput, la sfarsit cand termina de achitat?

Edit: mami nu stie suma cu care l-a ajutat matusa pe tati, pt ca tati oricum dadea in casa numai o parte din salariu de la fabrica. Banii de la matusa, ce mai lucra el pe langa lucru, ii tine el (de fapt nici noi nu stim daca ii tine la el). El zice ca a construit a doua casa cu banii aia de la matusa.

Va multumesc din suflet:)
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2015
mar101, utilizator
Revin si va sugerez sa contactati un avocat.

Mergeti la Baroul local si intrati in audienta la Presedinte si expunetii cazul vostru.
Se poate ca un avocat sa va acorde servicii "pro-bono publico" (aici la mine se spune mai frumos: "pro-deo") deci gratuite sau mai ieftine, dupa sitatia voastra familiala si financiara,

Alte discuții în legătură

Intrebare succesiune curatela Ahelis Ahelis Buna ziua, Am o situatie mai delicata in familie si m-am gandit sa va cer ajutorul. Situatia e urmatoarea: mama mea a castigat in instanta curatela pentru ... (vezi toată discuția)
Imputernicire de la persoana bolnava de alzheimer Valias Valias Buna ziua, As vrea sa ma ajute cineva cu urmatoarea chestiune: Bunicul meu (tatal mamei) este bolnav de Alzheimer. In ultimii zece ani a stat la mama, de ... (vezi toată discuția)
Contestatie de tutela si oprirea mutarii din casa schmelzr53 schmelzr53 Sint stabilit in strainatate. Mama mea este inca in Romania, in virsta, bolnava de nervi sub tratament si ingrijire medicala. Mama locuieste in apartamentul ... (vezi toată discuția)