Buna ziua,
Se pot obtine copii de pe actele de proprietate de la Oficiul de Cadastru si Publicitate imobiliara daca imobilele sunt intabulate. Sau se pot cere copii de pe dosarul de la Primaria unde se platesc taxe si impozite.
Curatela
Art. 178
Cazuri de instituire
În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;
d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.
Tatal o poate desemna in calitate de curator pe matusa dumneavoastra.
Ocrotirea interzisului judecătoresc
Art. 164
Condiţii
(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.
Daca tatal nu are discernamant(trebuie sa aveti acte medicale in acest sens) puteti solicita judecatoriei sa fie pus tatal sub interdictie.
Daca bunurile au fost cumparate/dobandite in timpul casatoriei, atunci tatal nu ar putea inscraina imobilele fara acordul mamei. Orice notar ar trebui sa refuze autentificarea actelor daca nu exista acordul mamei(nu poate nimeni garanta ca nu o sa se faca abuzuri). Se poate cere anularea contractelor de vanzare - cumparare la instanta daca aflati ca a vandut fara acordul mamei(termen de 3 ani de la data incheierii contractului de vanzare - cumparare).
Matusa, daca tatal nu ii da banii benevol, ar trebui sa il dea in judecata. Prin urmare, tatal poate sa ii vânda un imobil fetei lui. Matusa va executa silit celelalte imobile.
Regimul comunităţii legale
Art. 358
Partajul în timpul regimului comunităţii
(1) În timpul regimului comunităţii, bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere.
(2) Prevederile art. 357 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
(3) Bunurile atribuite fiecărui soţ prin partaj devin bunuri proprii, iar bunurile neîmpărţite rămân bunuri comune.
(4) Regimul comunităţii nu încetează decât în condiţiile legii, chiar dacă toate bunurile comune au fost împărţite potrivit acestui articol.
Mama ar trebui sa urmeze procedura de mai sus daca inca mai e casatorita cu tata, sau procedura partajului daca au divortat.
Numai bine!