avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare succesiune curatela
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare succesiune curatela

Buna ziua,

Am o situatie mai delicata in familie si m-am gandit sa va cer ajutorul. Situatia e urmatoarea: mama mea a castigat in instanta curatela pentru matusa ei (sora tatalui ei), care sufera de Alzheimer (nu are putere de consimtamant). Acum tatal ei o ameninta ca, in momentul in care va muri matusa, el va face succesiune si bunurile ei (printre care se numara si o casa, cel mai important lucru in acest caz) vor intra in posesia lui (sau se vor imparti dupa lege). Intrebarea mea este: ce se intampla in cazul in care matusa decedeaza? Tatal mamei mele are dreptul la succesiune, desi mama mea este tutorele legal al persoanei in cauza? Poate fi atacata curatela? Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 21:03, 30 Ianuarie 2016
Curatela nu are nicio treaba cu mostenirea. Daca cel pus sub interdictie decedeaza mostenirea este impartita conform legii. Fratele are vocatie la succesiune.Depinde daca doamna are copii sau alti frati...
Curatorul doar administreaza si se ingrijeste de patrimoniul celui interzis.
Multumesc pentru raspuns. Doamna (matusa pusa sub interdictie) nu mai are alte rude in afara de mama mea si de tatal ei. Deci mostenirea, indiferent de curatela, se imparte "clasic", corect? Adica mama mea ar lua o treime si tatal ei doua treimi (scuze pentru ignoranta, nu sunt foarte in tema).
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016
Ahelis, utilizator
da. daca doamna decedeaza si la mostenire vin sora si tatal dansei, acestia vor culege mostenirea astfel Tatal 1/4 si sora 3/4.
Multumesc din nou pentru raspuns, dar cred ca e o mica confuzie: doamna pusa sub interdictie este matusa mamei mele si sora tatalui mamei mele.
Deci sunt trei persoane: mama mea, bunicul meu (tatal ei) si matusa mamei mele (persoana pusa sub interdictie). In caz de deces, sa inteleg ca mama mea ar lua la succesiune 1/4, iar bunicul meu 3/4?
deci persoana interzisa judecatoreste are un singur frate? Si o nepoata care este fiica acestui frate? Atunci fratele mosteneste tot.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunici ContSters278009 ContSters278009 Bunicii mei dupa tata au decedat, si dupa ei au ramas 2 locuri de pamant. Au avut 3 copii, din care mai traieste doar o fata , matusa mea. Tatal meu era ... (vezi toată discuția)
Intrebare incheiere curatela bolnav alzheimer Ahelis Ahelis Buna ziua, Mama mea a primit acum 4 ani dreptul de curatela asupra matusii ei (sora tatalui), bolnava de Alzheimer (pusa sub interdictie). Acum 10 zile a ... (vezi toată discuția)
Pot fi dezmostenit? Sorinasandru Sorinasandru Suntem 2 frati,eu sunt plecat in strainatate de mai bine de 3 ani.Inainte de a pleca am locuit impreuna cu familia in casa mamei mele.De 5 luni de zile mama e ... (vezi toată discuția)