avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mod de calcul indemnizatie maternitate pentru cel ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mod de calcul indemnizatie maternitate pentru cel de-al doilea copil

Buna ziua,

Fiti draguti sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns....
Acum sunt in concediu de crestere al copilului pana la data de 11.09.15(am nascut in 11.10.13, am optat pt doi ani).
Sunt din nou insarcinata cu cel de-al doile copil, DPN: 11.11.2015.
In aceasta situatie, ma gandesc eu, ca voi intra in prenatal de la 7 luni(chiar din momentul in care mi se termina primul concediu, urmeaza sa nasc in noiembrie, apoi voi intra in concediu postnatal aprox.2 luni(pana se termina cele 126 zile), iar apoi imi voi depune dosarul pentru indemnizatie la primarie.
In aceasta situatie, cum se va calcula indemnizatia?Mentionez ca voi opta tot pentru 2 ani pentru ca nu am cu cine sa-mi las copilul.
Inainte de a intra in concediu de crestere al copilului am lucrat la 2 firme, din care, din pacate, intre timp una s-a inchis.
Astept cu mare interes raspunsul d-voastra.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: NicoletaMarcela , utilizator 16:41, 19 Septembrie 2015
5.1. Nu puteti beneficia in acelasi timp si de concediu crestere copil (CCC) si de concediu de maternitate.

2. - Dupa ce se termina CCC1 faceti cerere catre angajator pentru incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Cu aceeasi data prezentati angajatorului certificatul medical pentru concediul de maternitate pentru al doilea copil.
- Indemnizatia pentru concediul de maternitate are ca baza de calcul veniturile din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate (veti prezenta angajatorului o adeverinta de la AJPIS cu veniturile din indemnizatia pentru CCC1 pe cele 6 luni anterioare).

3. - Dupa concediul de maternitate puteti opta pentru CCC2.
- Procedati la fel cum ati procedat cand ati intrat in CCC1.

4. - Indemnizatia pentru CCC2 este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii).
- Cele 12 luni vor fi decembrie 2014 - noiembrie 2015.
- In cazul dvs. aceste venituri sunt formate din indemnizatia pentru CCC1 si din indemnizatia pentru concediul de sarcina.

Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,

Va multumesc tare mult pentru raspuns, eram pur si simplu in dilema si nu stiam efectiv un raspuns concret.
As mai avea o intrebare, daca puteti, fiti dragut sa ma mai ajutati.(deja intind coarda :)
Situatie:
- dupa cele spuse mai sus sunt insarcinata cu al doilea copil, DPN: 11.11.2015, la data de 11.09.15 mi se termina primul concediu de crestere copil(eu trebuie sa ma intorc la serviciu)...dar daca eu ma intorc la serviciu(si nu intru in prenatal) incepand cu aceasta data pana cand voi naste(oricum asa am procedat si cu ultimul copil, am lucrat pana in ultima zi), cum se calculeaza postnatalul?(cele 42 zile obligatorii de dupa nastere sau chiar 126 zile in total) in aceasta situatie, prenatalul nu a existat.
- cum se calculeaza indemnizatia pt cei doi ani?
Mentionez ca salariul meu era de 2400 net iar intemnizatia 1200 ron/luna.
- o alta intrebare: am auzit bine indemnizatia de crestere copil s-ar putea sa fie 100% din venitul net incasat pe ultimul an?(deci nu 85%).
Va multumesc tare mult.

O zi buna!
Cu stima,
Nicoleta.
1. Raspunsurile la intrebari le gasiti in interventia mea precedenta.

2. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate are ca baza de calcul veniturile din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in concediu de maternitate.
- Vor fi luate in calcul si veniturile din salariu pana la data nasterii copilului.
- Veti prezenta angajatorului o adeverinta de la AJPIS cu veniturile din indemnizatia pentru CCC1 pe cele 6 luni anterioare.

3. - Indemnizatia pentru CCC2 este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii).
- Cele 12 luni vor fi decembrie 2014 - noiembrie 2015.
- In cazul dvs. aceste venituri sunt formate din indemnizatia pentru CCC1 si salariile pe lunile lucrate pana la data nasterii copilului.
ok, va multumesc frumos pentru raspuns.
Toate cele bune,

Cu stima,

Nicoleta.
NicoletaMarcela a scris:
Buna ziua, revin din nou cu o intrebare la care nu stiu raspunsul si v-as ruga tare mult sa ma ajutati cei care sunteti in domeniu/cunostinta de cauza.
Sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani,(am nascut in 11 oct 2013, iar in 11 septembrie 2015 mi se termina concediul)
- sunt din nou insarcinata cu al doilea copil, DPN:7 NOV 2015, si voi intra in concediu prenatal incepand cu data de 12 sept.
- inainte de a intra in concediu cu primul copil am lucrat in doua locuri(2 societati diferite), intr-un loc cu functia de baza 8 ore(firma s-a inchis, a intrat in insolventa) si la celalalt loc de munca cu 4 ore.

Intrebare:
- desi s-a inchis firma unde am avut functia de baza(8 ore), nu mi s-a inchis contractul de munca(am intrat in prenatal la limita), nu aveau dreptul.....firma a fost preluata de o societate se insolventa, DE UNDE VOI PRIMI CONCEDIU PRENATAL SI POSTNATAL ?la care societate trebuie sa prezint concediul prenatal/postnatal?(la cea cu 4 ore as avea unde, dar la cealalta firma e tare neserioasa treaba, oricum si banii de concediu prenatal/postnatal in cazul primului copil nu mi i-au dat toti(desi firma i-a recuperat de la stat si au intrat in contul firmei de insolventa. Unde sa apelez, ce sa fac?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Plata concediului postnatal ramqby ramqby Buna seara si La multi ani!! Va rog sa-mi spuneti cati bani voi lua fiind in concediu postnatal,daca in ultimele 12 luni venitul meu a fost de ... (vezi toată discuția)
Acordarea indemnizatiei crestere copil crsulici crsulici Buna ziua, Sunt in concediu de crestere copil pana la 1 august 2016 si sunt din nou insarcinata in 2 luni.Vreau sa imi dau demisia de la actualul loc de ... (vezi toată discuția)
Calcul cic al 2-lea copil carmenlazar carmenlazar Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am un copil care in 16.07.2015 va implini 2 ani. M-am intors la serviciu in 12.06.2015. Urmeaza sa nasc al ... (vezi toată discuția)