avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mod de calcul indemnizatie maternitate pentru cel ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mod de calcul indemnizatie maternitate pentru cel de-al doilea copil

Buna ziua,

Fiti draguti sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns....
Acum sunt in concediu de crestere al copilului pana la data de 11.09.15(am nascut in 11.10.13, am optat pt doi ani).
Sunt din nou insarcinata cu cel de-al doile copil, DPN: 11.11.2015.
In aceasta situatie, ma gandesc eu, ca voi intra in prenatal de la 7 luni(chiar din momentul in care mi se termina primul concediu, urmeaza sa nasc in noiembrie, apoi voi intra in concediu postnatal aprox.2 luni(pana se termina cele 126 zile), iar apoi imi voi depune dosarul pentru indemnizatie la primarie.
In aceasta situatie, cum se va calcula indemnizatia?Mentionez ca voi opta tot pentru 2 ani pentru ca nu am cu cine sa-mi las copilul.
Inainte de a intra in concediu de crestere al copilului am lucrat la 2 firme, din care, din pacate, intre timp una s-a inchis.
Astept cu mare interes raspunsul d-voastra.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: NicoletaMarcela , utilizator 16:41, 19 Septembrie 2015
1. - Poate beneficia de indemnizatie pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) de la ambele locuri de munca.

- Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 33. - Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform prezentei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator.

- Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.

(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.


2. Contractul individual de munca va fi incetat sau suspendat cu data cu care solicita intrarea in concediu crestere copil (CCC).
asta inseamna ca va beneficia de concediu prenatal si postnatal de la ambele societati ? si apoi va trebui sa-i inchida una din societati contractul ?(dupa ce i se termina cele 126 zile)sau?

multumesc anticipat pentru raspuns.
1. Da, va beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate de la ambii angajatori.

2. - Pentru a intra in CCC trebuie sa suspende unul din cele doua contracte individuale de munca (CIM).
- Dar, atentie: pe perioada cat beneficiaza de indemnizatie pentru CCC poate obtine venituri salariale de cel mult 3.000 lei pe an calendaristic!
- Asadar atentie la ce CIM suspenda!
Buna ziua d-le Valeriu,

Deja imi cunoasteti situatia personala in ce priveste contractele de munca(la 2 societati din care una a intrat in insolventa).
Dupa cum mi-ati dat indicatiile, eu am solicitat firmei care a intrat in insolventa sa-mi incheie contractul de munca si sa imi emita/inregistreze decizia de concediere(daca tot s-a inchis firma si a fost preluata de societatea de insolventa eu am solictat acest lucru in data de 12.09.15 - data la care am intrat in prenatal).sper ca nu mi-am "furat singura caciula", in sensul ca nu voi mai primi indemnizatia pentru cei 2 ani(avand in vedere ca nu am solicitat incetarea cim cu data cu care voi solicita intrarea in concediu crestere copil (CCC 2).
Oricum la mine e o situatie mai diferita, eu din CCC1 intru in prenatal(12.09.15 - 7.11.15 aprox) iar apoi in postnatal 42 zile obligatoriu si apoi imi voi depune dosarul pentru CCC2.
La mine indemnizatia pt CCC2, dupa cum spuneati in raspunsurile anterioare va fi 85% din cele 1200 ron(indemnizatia CCC1), NU?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului postnatal ramqby ramqby Buna seara si La multi ani!! Va rog sa-mi spuneti cati bani voi lua fiind in concediu postnatal,daca in ultimele 12 luni venitul meu a fost de ... (vezi toată discuția)
Acordarea indemnizatiei crestere copil crsulici crsulici Buna ziua, Sunt in concediu de crestere copil pana la 1 august 2016 si sunt din nou insarcinata in 2 luni.Vreau sa imi dau demisia de la actualul loc de ... (vezi toată discuția)
Calcul cic al 2-lea copil carmenlazar carmenlazar Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am un copil care in 16.07.2015 va implini 2 ani. M-am intors la serviciu in 12.06.2015. Urmeaza sa nasc al ... (vezi toată discuția)