Am si eu o intrebare cu privire la co neefectuat in cazul incetarii contractului. eu am fost angajata la o firma din iunie anu trecut pana in aprilie 2015 cu 8 ore si contract pe perioada determinata ( ne faceau acte aditionale din 3 in 3 luni). Pentru luna mai am lucrat cu norma redusa, cu act aditional de reducere a salariului si a duratei. La 31 mai am facut cerere de demisie cu acordul partilor si am cerut si banii pe concediu. Mai am de luat banii pe 5 zile pe anul 2015.Ma intereseaza sa stiu in baza carei legi si care este formula de calcul (eventual unde le pot gasi) pentru ca ei mi-au zis ca concediu se calculeaza la raportat la salariu din ultima luna. Eu stiu ca era media pe ultimele 3 luni dar au zis ca s-a modificat legea de anul asta.
Art.146 C.mun. : (3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Art.150 C.mun.
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
....
In acest caz, indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care inceteaza c.i.m.
uitati mai jos calculul facut de firma de contabilitate:
ART. 149
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.“
Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale (se vor lua în calcul salariul de bază, sporurile de indemnizaţie cu caracter permanent) din ultimele trei luni anterioare lunii în care se acordă concediul. Această indemnizaţie nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sporurile şi indemnizaţiile cu caracter permanent din luna în care e efectuat concediul.
Aşadar, tocmai am definit cele două modalităţi de calcul a concediului de odihnă:
raportat la drepturile salariale din ultimele trei luni (anterioare lunii pentru care se face calculul);
raportat la luna în curs (pentru care se face calculul).
Salariatul va beneficia de indemnizaţia de concediu de odihnă care este mai favorabilă (mai mare) lui.
1.Calcul pe ultimele 3 luni anterioare lunii pt.care se face calculul (februarie+martie+aprilie)
4.430 x 3 = 13.290 : 64 = 207,65 : 8 (norma de lucru) = 25,95 lei /ora.