Nu, pentru ca va trebuie sa va conformati dispozitiilor legale:
Articolul 1.015
Comunicarea somatiei
(1) Creditorul ii va comunica debitorului, prin intermediul executorului judecatoresc sau prin scrisoare recomandata, cu continut declarat si confirmare de primire, o somatie, prin care ii va pune in vedere sa plateasca suma datorata in termen de 15 zile de la primirea acesteia.
(2) Aceasta somatie intrerupe prescriptia extinctiva potrivit dispozitiilor art. 2.540 din Codul civil, care se aplica in mod corespunzator.
Din data de 15.02.2013, procedura Ordonanței de plată este reglementată la art. 1013-1024 din noul Cod de Procedură Civilă (NCPC) ca procedură unică, specială și rapidă de recuperare a creanțelor.
Actele normative care se aplicau anterior în această materie, respectiv OG nr. 5/2001 privind somația de plată și OUG nr. 119/2007 privind ordonanța de plată au fost abrogate din data de 15.02.013, data intrării în vigoare a NCPC.
Noua procedură a ordonanței de plată este aplicabilă în privința creanțelor certe, lichide și exigibile, constând din obligații de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-un contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist și o autoritate contractantă, constatate printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris însușit de părți prin semnătură ori în alt mod admis de lege.
Anterior introducerii cererii la instanță, creditorul va trebui să îi comunice debitorului, prin intermediul executorului judecătoresc sau prin scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, o somaţie, prin care îi va pune în vedere să plătească suma datorată în termen de 15 zile de la primirea acesteia.
Cf. prev. art. 2540 Cod civil aplicabil în materie, pentru a nu se prescrie dreptul de a formula cererea privind ordonanța, această cerere trebuie formulată și depusă la instanță în termen de 6 luni de la data transmiterii somației de către creditor debitorului.
Cf. prev. art. 601 din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, cei care vor să demareze un proces civil al cărui valoare este de peste 50.000 lei, o pot face doar dacă participă, anterior declanșării acțiunii la instanță sau după declanşarea procesului, până la termenul dat de instanţă în acest scop, la o ședință de informare privind posibilitatea soluționării litigiului prin mediere.