avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare apartament ipotecat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare apartament ipotecat

Buna ziua,
In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat.
Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau si un avans (~ 1.000 eur), ulterior incheind si contractul v/c.
Informandu-ma pe net, am inteles ca in prima faza proprietarul trebuie sa solicite si sa obtina acordul bancii pentru instrainarea proprietatii (procedura care am inteles ca dureaza pana la 40 de zile).
Prima mea intrebare este: ma expun unui risc incheind promisiunea de v/c inainte de primirea acordului de instrainare din partea bancii?
Contractul de vanzare cumparare se incheie la banca, impreuna cu proprietarul si notarul? Ca sa nu ma expun la riscuri inutile (ca si cumparator), care sunt pasii de indeplinit la banca? Intai semnam contractul de v/c, apoi virez banii in contul proprietarul, apoi banca imi da adresa de lichidare a creditului si de ridicare a ipotecii? Mai vreun alt pas?
La ce ar mai trebui sa fiu atenta in procesul de cumparare al acestui apartament?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 14:46, 10 Iunie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de vanzare cumparare se incheie si se semneaza la notar.
Notarul nu se plimba cu cabinetul notarial la nicio banca decat daca il platiti.

Pentru incheierea tranzactiei aveti nevoie de la vanzator de:
1. actele de proprietate (contracte de v/c anterioare, daca exista)- original
2. acordul bancii care a acordat creditul vanzatorului- original (trebuie sa contina si nr contului in care sa transferati banii)
3. extras de carte funciara pentru informare- original
4. releveu, fisa corpului de proprietate, plan de amplasare si delimitare a corpului de proprietate - original
5. certificat de atestare fiscala - original
6. adeverinta de la asociatia de proprietari - original
7. certificat energetic- original
8. dovada platii ultimelor facturi de la furnizorii de utilitati - original (e.electrica, gaz, cablu tv internet, etc.), in contractul de v/c se va prevede ca vanzatorul are obligatia sa achite toate utilitatile pana la efectuarea transferului de proprietate deoarece unele facturi vin dupa incheierea contractului de v/c, la fel si cu achitarea listei de intretinere care se afiseaza ptr ultima luna)

Trebuie sa fiti atenta la corespondenta informatiilor din actele de proprietate cu cele cadastrale si ce se va inscrie in contractul de vaznare cumparare.

Daca este nevoie cititi de 10 ori inainte de a semna, orice neconcordanta in cuprinsul adresei imobilului sau cu privire la suprafete, dependinte, schita cadastrala sa corepsunda realitatii, va vor pune ulterior pe drumuri pentru rectificari de acte. De ex. schita cadastrala poate sa fie "in oglinda", etc.

Daca obtineti acordul scris al bancii pentru instrainare puteti sa nu mai faceti promisiunea bilaterala de vanzare cumparare.

Ar fi indicat ca inainte de toate, discutati cu banca dvoastra sa ia legatura cu banca creditoare a vanzatorului ptr stabilirea detaliilor de transfer al banilor.

Transferul banilor il faceti in contul bancii creditoare, in acordul scris pe care banca il va da pentru instrainarea imobilului ipotecat trebuie sa fie precizat si contul in care sa transferati banii, vanzatorul emite un ordin de plata pentru achitarea restului de credit iar restul ii ramane lui in cont. Banca nu ii va permite retragerea banilor pana nu isi inchide creditul.

Dupa ce semnati contractul de vanzare cumparare la notar mergeti cu vanzatorul la banca dvoastra si transferati banii in contul bancii creditoare.

Notarul care incheie contractul de v/c se va ocupa si de intabulare, ipoteca va ramane inscrisa in CF pana la radierea ei de banca creditoare.

Ridicarea ipotecii este in sarcina vanzatorului si a bancii creditoare inclusiv plata iar operatiunea dureaza de la cateva zile la 1-2 saptamani sau chiar 30 zile (functie de incurcaturile care pot apare, mai pun bete in roate cei de la cadastru).
Apoi vanzatorul trebuie sa va prezinte un extras de carte funciara pentru informare fara sarcini.in original.

In contractul de v/c ar fi recomandat sa treceti in dreptul vanzatorului niste penalizari pe zi daca nu ridica ipoteca intr-un anumit timp rezonabil (maximum 30 zile) si nu prezinta extrasul de carte funciara pentru informare fara sarcini.
Daca nu se ridica sarcina ipotecii nu veti putea sa vindeti apoi daca doriti.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul clar si detaliat pe care mi l-ati oferit.

Cat priveste deplasarea notarului la banca: e normal ca notarul sa nu se deplaseze din fonduri proprii la banca (asta daca e de-acord sa se deplaseze).

Mai am o intrebare: ati scris ca "ridicarea ipotecii este in sarcina vanzatorului si a bancii creditoare" si ca "Apoi vanzatorul trebuie sa va prezinte un extras de carte funciara pentru informare fara sarcini.in original."

Intrebarea este: in ce sens depinde ridicarea ipotecii de banca si vanzator?
Si vanzatorul, dupa ce se vede cu sacii'n caruta, mai vine sa-mi prezinte exrtasul de carte funciara fara sarcini? Spun asta pt ca vanzatorul locuieste in alta tara.



Banca nu intocmeste un document in care sa scrie ca ipoteca a fost radiata, documentul care dovedeste radierea ipotecii este extrasul de CF pentru informare fara sarcini.

Iar radierea si scoaterea extrasului sunt sarcina bancii si a vanzatorului.

Poate fi insarcinat notarul care a incheiat contractul de vanzare cumparare sa se ocupe de ridicarea ipotecii si scoaterea extrasului de CF pentru informare.
Sau poate are banca notariatul ei cu care lucreaza si solicitati vanzatorului sa comunice bancii sa va trimita extrasul CF la adresa de domiciliu sau il poate trimite prin curierul intern la o sucursala a bancii din apropierea domiciliului de unde il ridicati personal ( a 2 varianta este de preferat, prin posta se mai pierd documente).
Pana intrati in posesia originalului puteti sa solicitati sa va trimita prin email o copie scanata a extrasului CF.
multumesc pentru lamuriri!
Cum va spuneam, sunt diferite proceduri la diferite banci. Din experienta mea, niciun vanzator nu a primit banii intr-un cont al sau din care sa trebuiasca a face demersuri suplimentare pentru plata restului de credit. Niciun OP sau altceva... Toate aceste operatiuni sunt asigurate inainte de a face dv. plata, de banca, prin completarea diverselor cereri si acte de catre vanzator. cand intra banii, vanzatorul nu face nimic, banii acopera creditul si raman, daca raman.
De asemenea, banca are o alta procedura prin care va va elibera o dovada pe care dv. o veti duce pe la CF pe banii dv. etc.
Uneori, dureaza si 1-2 luni sa obtineti documentul de la banca. O sa vedeti ca procedurile interne ale bancii sunt luuuungi si complicateee.
Cu documentul de la banca dv. platiti si radiati la CF. Dv. obtineti extrasul CF.

Referitor la facturile neemise la momentul vanzarii, depinde de situatia concreta si de catre care furnizor sunt facturi neachitate. Pentru o parte din ele, exista o ipoteca legala pe imobil. Pentru altele, cu greu, demersuri si drumuri, puteti reusi sa nu le achitati la schimbarea contractului. Altele, nu.
De aceea e necesar sa stiti ce datorii sunt, care e estimatul pentru ultimele luni de intretinere, de lumina, ce cablu TV are sau internet si care e data expirarii etc.
De asemenea, in functie de acte, cum ziceam, urmeaza sa mai negociati sau nu. Sau sa adaugati clauze in contract.
De exemplu, nu e problema dv. ipoteca vanzatorului si e interesul dv. sa o radiati. asa incat, cine alearga si cine plateste???
Exista diverse variante in contractul de vanzare, de la mandat acordat si pana la despagubiri pe termene, timpi etc. DAR... depinde.

Referitor la analiza actelor de catre un notar, mergeti la un jurist (notar, jude, avocat, nu conteaza) care a facut litigii contractuale, altfel, e o verificare de forma care nu acopera o analiza de fond. Pentru ca asa, ar trebui sa va pot spune ca imobilul nu are nicio problema, el fiind deja verificat de un notar la instituirea ipotecii. Totusi, de aici pana la riscuri de fond, e cale lunga. La fel, imobilul a fost deja verificat de banca la nivel juridic.

Alte discuții în legătură

Obtinerea sumei pret apartament din credit bancar prima casa de catre vanzator liliana.suciu liliana.suciu Daca eu sunt vanzatorul unui apartament care urmeaza sa fie achitat din creditul bancar „prima casa-cu avans 5%” primit de cumparator de la banca ,dupa ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare Lumiz Lumiz La semnarea contractului de vanzare cumparare a unui apartament ipotecat extrasul din xartea funciara trebuie sa fie fara obligatii. Mentionez ca am semnat un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua -probleme cu actele de proprietate imobil corina2525 corina2525 Acum 2 ani sa facut o vanzare cumparare a unei garsioniere ..Acum tiind sa o vand insa ma-m lovit de un obstacol.Fosta proprietara nu a facut declaratia de ... (vezi toată discuția)