avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere cu uzufruct viager

Va rog mult sa ma ajutati sau sa ma sfatuiti ce pot face in urmatorul caz.Mama mea a incheiat cu bunica, in 2009, un contract de intretinere(mama cu nuda prorietate, bunica cu dreptul de uzufruct viager)Mentionez ca la momentul acela, ca si acum, eu, impreuna cu cei doi copii si cu mama aveam domiciliul la aceasta adresa.In noiembrie 2014 mama a decedat, s-a facut succesiunea, iar eu cu fratele meu am preluat obligatiile mamei. La momentul incheierii succesiunii, notarul ne-a recomandat sa ii facem bunicii o expertiza psihiatrica(bunica are 85 de ani),ceea ce am si facut, ca sa nu avem probleme cu sora mamei pe mai tarziu. Matusa nu a avut niciodata grija de bunica si nici nu erau in bune relatii, venea sa o vada cam de doua ori pe an chiar daca stam in aceiasi localitate. In ianuarie 2015 bunica a cazut si si-a fracturat soldul, cind am fost anuntata de un vecin m-am dus sa o ajut, i.preuna cu fratele meu.Cit a fost internata in spital m-am ocupat de ingrijirea ei, facturile ke platesc eu, mancare, curatenie si cam tot ce implica ingrijirea ei au revenit doar in sarcina mea.Toate bune si frumoase pina cind, de vreo luna de zile a inceput sa vina sora mamei si a inversunat-o pe batrina impotriva mea.Nu ma mai lasa sa ii fac curatenie, iar daca i-am dus de mincare mi le-a scos afara in curte sau a aruncat la caine.Risipeste gazul, apa, lumina astfel incit facturile sa fie cit mai mari sa nu le mai pot plati. Cauta mereu motive de cearta si imi arunca in fata ca ma va da afara din casa cu tot cu copii.Am aflat ca deja a depus cerere de reziliere contract. Va rog din suflet sa imi spuneti ce pot face fiindca sunt la capatul puterilor; mental, fizic dar aproape si financiar.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 09:21, 6 Iunie 2015
Daca deja bunica a inaintat o actiune in instanta, va trebui sa va aparati cat mai bine , aratand instantei faptul ca v-ati respectat toate obligatiile
Conform art.709 NCC In lipsa de stipulatie contrara , uzufructuarul (bunica dvs.) are folosinta exclusiva a bunului,inclusiv dreptul de a culege fructele acestuia.Ca atare,are dreptul sa va evacueze daca in contractul respectiv nu s-a prevazut ca, aveti dreptul de a locui acolo si dvs.Contractul nu-l poate rezilia decat daca nu v-ati indeplinit obligatiile de intretinere.
:rtfm:Interventie moderator
Am rugamintea :
1.- sa continuati discutia inceputa aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament) si
2.- sa nu mai editati mesajele cu litere majuscule, intrucat o astfel de practica echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca agresiva in forum ( pct.1.2 din Regulament),
In situatia in care mai aveti intrebari/nelamuriri suplimentare, aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
Cotoilaura a scris:

Practic bunica isi doreste in definitiv sa plecam noi pentru a o aduce sa locuiasca cu ea pe o alta nepoata care a ramas fara apartament datorita faptului ca nu a achitat intretinerea iar asociatia de locatari a scos apartamentul la licititatie. In cazul in care eu va trebui sa plec, iar verisoara se muta cu bunica eu trebuie sa platesc in continuare facturi si sa intretin imobilul? Din punctul meu de vedere nu este deloc corect, chiar nu am nicio cale fe atac?trebuie sa ma resemnez ca dupa ani in care am investit si mama si noi (nimeni altcineva) trebuie sa plec pur si simplu? Ce ma sfatuiti sa fac sa nu pierd chiar totul si sa stau in mijlocul drumului cu copiii!

danpopescu2011 a scris:

Conform art.747(1)NCC "Uzufructul poate inceta la cererea nudului proprietar atunci cand uzufructuarul abuzeaza de folisnta bunului,aduce stricaciuni acestuia ori il lasa sa se degradeze.
(3)Instanta poate dispune, dupa imprejurari, fie stingerea uzufructului,fie preluarea folosintei bunului de catre nudul proprietar,cu obligatia acestuia de a plati uzufructuarului o renta pe durata uzufructului.
Acestea sunt solutiile legale,dvs.urmeaza sa va hotarati si, sa contactati un avocat ptr.solutionarea pe cale juridica.

:rtfm:Interventie moderator.
Va rugasem mai sus sa continuati discutia aici, folosind optiunea " raspunde".
E bine ca in sfarsit v-ati lamurit cum trebuie sa procedati, insa cu aceasta ocazie ati incalcat inca o data, ba chiar de doua ori pct.3.3 din Regulament.
Aveti mai jos raspunsurile primite .
Car3men a scris:

Practic, la acest moment nu aveti ce sa faceti prea mult.

Daca intr-adevar a depus o astfel de cerere de reziliere a contractului de intretinere, va trebui sa va faceti apararile in instanta foarte bine, astfel incat sa nu poata obtine admiterea cererii de reziliere.

Va trebui sa dovediti atat cu acte cat si cu martori, care este realitate; faptul ca mama dvs. pana la decesul acesteia si-a indeplinit obligatiile de intretinere prevazute in contract, iar ulterior dvs. ati preluat aceste obligatii.

AVLIL a scris:

Dificil de desfacut un astfel de contract. Ar trebui sa aveti totusi martori, dovezi scrise despre facturi, chitante.
Sper ca aceste facturi nu se platesc din pensia doamnei. Cine foloseste pensia si pentru ce?

freeelis a scris:

Mesaj reeditat
@ Cotoilaura
Dată post: Joi, 4 Iunie 2015, 10:52
Subiect: Contract de intretinere cu uzufruct viager

De pensia ei beneficiaza doar ea, plata utilitatilor fiind efectuata exclusiv de catre mine.De cind refuza sa mai primeasca ajutorul meu, cumparaturile i le face matusa, dar cu banii bunicii.Va multumesc!

AVLIL a scris:

Ii lasati cumparaturile la usa, cu un martor. Nu incetati intretinerea.

Cotoilaura a scris:

Abia acum m-am lamurit cum pot raspunde la intrebari pe forum.
Datorita faptului ca nu am martori care sa sustina faptul ca eu imi fac datoria, ma gindeam sa trimit prin mandat postal o suma de bani.
In cazul in care se va ajunge la evacuare, va trebui sa parasesc locuinta imediat sau abia dupa ce imi voi primi banii investiti in locuinta si pentru ingrijirea bunicii?


Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Iunie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire sot supravietuitor mariobelioglu mariobelioglu Buna seara.As dori un raspuns daca se poate la o problema cu mostenirea de la mama,moarta acum 2 ani.Mama s-a casatorit cu actualul sot in 1982.El are 2 fete ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera mostenirea bunicului meu decedat in argentina? bogdanejf bogdanejf As vrea sa ma ajutati si sa mi spuneti unde m as putea adresa pt mostenirea lasata de bunicul meu decedat in anul 1979 in Argentina mamei mele,fiind unica ... (vezi toată discuția)
mostenire-partaj succesoral - cota descendent oana1920 oana1920 buna seara tatal meu a murit acum 1 an jumatate,mama a ramas in garsoniera,bun comun,eu am dreptul la casa? si daca cumva a instrainat o fara sa spuna ... (vezi toată discuția)