avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau cvc cu uzufruct ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau cvc cu uzufruct ?

Pentru linistea mea ,ce e mai bine : act de donatie cu scutire de raport , sau cvc cu clauza de uzufruct ?datele problemei :eu (casatorit 1 copil) ,fratele meu (la fel) , tatal meu (necasatorit) .Tata vrea sa-mi lase casa parinteasca .Personal ma gandesc la donatie ,si ulterior sa nu particip la succesiune( sa nu ma declar succesor)...ce ma sfatuiti . Multumesc.
Stimata doamna, in caz ca nu stiati, imobilele sunt supuse formalitatilor de publicitate imobiliara, asa incat oricine poate afla cine este proprietarul unui anumit imobil. Nu se fac acte translative de proprietate, precum vanzari sau donatii, fara inscrierea acestui lucru in cartea funciara.

Nu vad de ce ar fi o aberatie, de vreme ce legea incearca sa previna ca un anumit descendent sa fie gratificat mai mult decat ceilalti. In lipsa pretului, actul nu mai este vanzare-cumparare ci donatie, ceea ce atrage aplicarea altui regim juridic. Daca vi se pare normal ca doua parti sa spuna ca incheie un act, dar sa incheie un altul in detrimentul tertilor, este parerea dvs si nu am nimic impotriva. De aici pana la ratiunea legii este totusi cale lunga!

Nu in ultimul rand, pe forum discutam idei juridice, iar nu cine si ce va rascoli la un moment dat. Va rog sa pastram decenta discutiei.
mie mi se pare un abuz ca,atunci cand un parinte proprietar vrea sa faca o gratificatie sau o vanzare in timpul vietii , sa fie atacata ulterior...(bla bla bla mostenitori rezervatari...)dar in timpul vietii daca unul din copii are grija de un parinte timp de 15 ani ,ingrijindu-l la pat si acordandu-i toate cele necesare,iar celalalt copil nefacand absolut nimic ,sa poate primi o cota egala din masa succesorala...asta cum e ?
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
mars on line, utilizator
mars on line a scris:

mie mi se pare un abuz ca,atunci cand un parinte proprietar vrea sa faca o gratificatie sau o vanzare in timpul vietii , sa fie atacata ulterior...(bla bla bla mostenitori rezervatari...)dar in timpul vietii daca unul din copii are grija de un parinte timp de 15 ani ,ingrijindu-l la pat si acordandu-i toate cele necesare,iar celalalt copil nefacand absolut nimic ,sa poate primi o cota egala din masa succesorala...asta cum e ?

=D>Bravo !!!
Fiecare face ce vrea cu bunurile lui si daca tatal considera ca acest copil merita casa nu vad ce treaba are statul .Statul probabil ca ar fi trebuit sa se ingrijeasca de acest om bolnav ca sa nu mai existe discutii intre frati de genu relatat in citat.
Stati linistit ca faza cu plata pretului nu o verifica nimeni.
Andreea Lisievici a scris:

Stimata doamna, in caz ca nu stiati, imobilele sunt supuse formalitatilor de publicitate imobiliara, asa incat oricine poate afla cine este proprietarul unui anumit imobil. Nu se fac acte translative de proprietate, precum vanzari sau donatii, fara inscrierea acestui lucru in cartea funciara.

Din moment ce i-am sugerat sa faca cvc nu inteleg la ce va referiti.Eu nu prea cred ca oricine poate afla proprietarul unui imobil .

Nu vad de ce ar fi o aberatie, de vreme ce legea incearca sa previna ca un anumit descendent sa fie gratificat mai mult decat ceilalti. In lipsa pretului, actul nu mai este vanzare-cumparare ci donatie, ceea ce atrage aplicarea altui regim juridic. Daca vi se pare normal ca doua parti sa spuna ca incheie un act, dar sa incheie un altul in detrimentul tertilor, este parerea dvs si nu am nimic impotriva. De aici pana la ratiunea legii este totusi cale lunga!

Nu inteleg la care lege va referiti stimata doamna. Cine a zis ca lipseste pretul care oricum este in functie de zona etc... si in functie de acest pret te costa actele notarile de o iei razna.

Nu in ultimul rand, pe forum discutam idei juridice, iar nu cine si ce va rascoli la un moment dat. Va rog sa pastram decenta discutiei.

Mesajul era pentru dumnealui si dupa cum am observat in dex cuvantul relatat mai sus nu are conotatie indecenta.
craciunescu_1981, utilizator
craciunescu_1981 a scris:
Stati linistit ca faza cu plata pretului nu o verifica nimeni.

Va rog sa nu generalizati. Cei interesati de atacarea actului respectiv (de ex. fratii) vor verifica acest lucru daca apeleaza macar la un minim sfat juridic.

craciunescu_1981 a scris:
Eu nu prea cred ca oricine poate afla proprietarul unui imobil .

Cartile funciare sunt documente publice. Oricine poate solicita extras de carte funciara pentru informare. Si ca sa nu ma credeti pe cuvant, iata ce scrie in legea 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare:

Art. 68 - (1) Informaţiile referitoare la reţeaua geodezică naţională, hărţile oficiale, cadastrul general şi publicitatea imobiliară sunt informaţii publice şi reprezintă bun proprietate publică a statului şi sunt în administrarea Agenţiei Naţionale prin unităţile subordonate. Aceste informaţii se pot consulta şi sunt accesibile oricăror persoane fizice sau juridice contra cost, cu excepţia informaţiilor privind siguranţa naţională.

Nu inteleg la care lege va referiti stimata doamna. Cine a zis ca lipseste pretul care oricum este in functie de zona etc... si in functie de acest pret te costa actele notarile de o iei razna.

Nu ati inteles deloc ce am scris. Nu e vorba de prevederea pretului in contract, ci de lipsa platii lui efective. Adica tocmai ce spuneam mai sus prin dovada platii pretului.

Mesajul era pentru dumnealui

Ca raspuns dupa un citat din mesajul meu, nu?

si dupa cum am observat in dex cuvantul relatat mai sus nu are conotatie indecenta.

E randul meu sa spun ca nu cred ca va refereati la dulciurile turcesti.

mars on line a scris:

Daca unul din mostenitori a avut mai multa grija, atunci poate invoca si dovedi acest lucru la impartirea mostenirii. Asta nu este un motiv sa ascundem un act juridic in altul, ci o chestiune de proba si de bun simt. Al mostenitorilor, desigur.

:offtopic: Postarea de mesaje consecutive este interzisa de regulamentul de postare. Puteti adauga ceva prin editarea mesajului deja postat. Multumesc.
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Cat costa actul notarial pentru o donatie? Alexei71 Alexei71 Buna dimineata. Sora mea a decedat anul trecut la 45 de ani. Au ramas mostenitori : mama, tatal, sotul, fratele doar dupa tata (eu) si un frate dupa ambii ... (vezi toată discuția)
Cum este mai bine cumparare sau donatie? ginutz_a ginutz_a Buna ziua! Tatal meu a cumparat un teren pe care eu imi construiesc acum casa. Vreau sa stiu cum trebuie procedat in cazul in care doresc sa pun totul pe ... (vezi toată discuția)
Testament sau cvc petrutjim petrutjim Buna ziua. Verisoara mea (vaduva si fara mostenitori) doreste sa imi lase apartamentul. A facut un testament initial in care am fost trecut eu si inca o ... (vezi toată discuția)