avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii militare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii militare

Buna seara,
In urma recalcularii pensiilor militare in baza L.nr.263/2010 si a O.U.G.nr.1/2011, am contestat in termen legal decizia de pensie, in principal privind situatia veniturilor (care conf. art.1 alin.2 din O.U.G.nr.1/2011 "obligativitatea identificarii si transmiterii la casele sectoriale de pensii a veniturilor realizate de fiecare beneficiar revine institutiilor din sistemul national de aparare......") si incadrarea in grupele de munca. Desi L.263/2010 prevede ca raspunsul trebuie transmis in termen de 45 de zile , eu l-am primit dupa 2 ani si trei luni.
Pt. a avea o dovada concludenta ca situatia veniturilor in baza careia mi s-a calculat pensia nu este reala am solicitat Centrului militar emiterea unei noi adeverinte de venit. Cand am primit-o (in oct. 2013 )nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca in 47 de luni era diferita fata de situatia in baza careia imi fusese calculata pensia, dar nici aceasta nu era in concordanta cu realitatea, avand multe motive( pe care nu cred ca are rost sa le dezvolt). Totodata Centrul Militar imi comunica faptul ca aceasta adeverinta a fost trimisa Casei de pensii sectoriale (C P S) in vederea procesarii.
C P S mi-a emis o noua decizie de pensie in nov.2013, dar din toate cele 47 de luni in care venitul diferea a luat in calcul decat o singura luna (cea in care venitul era mai mic ) "omitand" sa i-a in calcul si celelalte 46 de luni in care venitul era mai mare, astfel ca pensia a scazut cu 2 lei.
Am contestat-o in termen legal,invocand acest aspect precum si faptul ca pt. 70% din perioada venitul nu era cel real (aducand argumente in acest sens).
Nici la aceasta contestatie nu am primit raspuns in 45 de zile.
Am sesizat M.Ap.N. de fapta penala savarsita de CPS(prin nuluarea in calcul a veniturilor din cele 46 de luni), solicitand asa cum prevede codul de procedura penala sa instiinteze organele abilitate, in speta parchetul.
M.Ap.N a repartizat cauza spre rezolvare CPS( !!!!), care in luna iiunie 2014 mi-a emis o noua decizie de pensie in care si-a "reparat "fapta penala luand in calcul si cele 46 de luni decizie pe care n-am contestat-o, eu asteptand raspuns la contestatia formulata, iar o noua contestatie nu facea altceva decat sa o repete pe prima, mai putin jumatatea de punct pe careCPS a "reparat-o".Dupa mai multe sesizari facute prin e-mail la M.Ap.N., am primit raspuns si de la comisia de contestatii in mart.2015 si in care mi se respingeau toate capetele ridicate de mine pe motiv ca au ramas fara obiect prin emiterea noii decizii din iun.2014.
Am introdus actiune in justitie, conf. legii, prin care solicitam anularea Hotatrarii comisiei de contestatii si a deciziei de pensie din iun.2014 si emiterea unei noi decizii avand in vedere punctele ridicate de mine in contestatie.
Comisia de contestatii ( a carei hotarare conf. legii trebuie actionata in instanta) nu a formulat intampinare, iar CPS a formulat intampinare, solicitand respingerea actiunii pe motiv ca doar hotararile comisiei de contestatii pot fi atacate, iar ultima decizie nu am contesta-o.
Am raspuns intampinarii in termenul legal, dar timpul fiind scurt nu am introdus toate argumentele.
INTREBARI:
1). Daca aciunea impotriva CPS imi va fi respinsa, pot solicita admiterea actiunii impotriva hotararii comisiei de contestatii solicitand anularea ei si obligarea comisiei de contestatii sa emita o noua hotarare avand in vedere argumentele ridicate de mine la punctele din contestatie? mentionez ca actiunea impotriva hotararii a fost introdusa in termen legal.
2).Motivarea din hotararea data de comisia de contestatii ca ramasa fara obiect in urma emiterii noii decizii are un fundament legal? De unde stia comisia de contestatii de aceasta noua decizie din moment ce regulamentul de funationare (ordinul nr.1453/M.34/2011 art.1200000(3) ) prevede ca pe toata perioada solutionarii contastatiilor, membrilor comisiei le este interzisa orice forma de comunicare , altfel decat prin corespondenta oficiala a comisiei?
3).Pot folosi argumentul ca in baza acelorasi documente, adeverinta din oct.2013, CPS a emis 2 decizii ? Dupa ce a emis decizia din nov.2013, care stia ca a fost contestata ( pt. ca ea a inregistrat-o conf. ordinului 1453/2011), nu trebuia sa astepe emiterea unei hotarari de catre comisia de contestatii si in functie de raspuns sa emita sau nu o noua hotarare? Daca da, care este baza legala? Din moment ce dosarul meu de pensie era inaintat la comisia de contestatii (art.10 din ordinul 1453/2011) de unde stia veniturile din adeverinta pe care nu le luase in calcul?
4). Pot invoca art 6 din CEDO si art. 11 si 21 din Constitutie?
5). Daca pot aduce completari la argumentele aduse in actiunea depusa cat si la raspunsul la intampinare la primul termen sub ce titulatura le pot aduce?
"Nota de sedinta?"
6). cum pot folosii prevederile art. 8 din ordinul 1453/2011care stipuleaza ca:"Procedura comisiei de contestatii de examinare a deciziilor de pensie supuse contestarii reprezinta, potrivit legii, procedura prealabila, obligatorie, fara CARACTER JURISDICTIONAL, in timp ce art.132(2) din L.263/2010 arata ca:"CP prevazute la alin(1) sunt succesoare de drept ale structurilor organizatorice, RESPONSALILE cu pensiile din institutiile mentionate la alin(1), iar art. 132(1) mentioneaza:"CPS se infiinteaza in subordinea M.Ap.N., MAI si SRI , dupa caxz ,ca structuri cu PERSONALITATE JURIDICA. IN consecinta eu sunt obligat sa actionez in instanta o institutie ale caror hotarari au un caracter facultativ si nu pot actiona decizia unei institutii cu personalitate juridica.
Daca puteti sa-mi dati un raspuns cat mai repede si complet va raman profund indatorat.
cu stima,
Cel mai recent răspuns: senny2007 , utilizator 20:27, 12 Iunie 2015
Buna seara,
In actiunea aflata pe rolul instantei am solicitat anularea Hotararii Comisiei de contestatii, anularea ultimei decizii de pensie care a fost emisa in timp ce penultima decizie era in contestatie si nu primisem o hotarare de la comisia de contestatii, si recalcularea pensiei.
joi este primul termen si vreau sa depun o actiune in constatarea nulitatii ultimei decizii de pensie pt nerespectarea conditiilor de fond si de forma (L.554/2004 art.4 alin.1). Motive:
-incalca principiul de baza al legii cel al contributivitatii (argumentat).
-incalca art.103 si 107 dinL.263/2010, in sensul ca eu nu am facut cerere de revizuire si nici argumentul reverificarii din proprie initiativa nu sta in picioare( am argumentat acest lucru)
-nu avea dreptul sa emita o noua decizie in timp ce ultima decizie era contestata
-decizia de pensie este un act administativ care produce efecte juridice, or atata timp cat ea este contestata si organismul abilitat sa cerceteze contestatia nu s-a pronuntat nu poti emite o alta decizie care sa schimbe raportul juridic astfel contestatia ta sa ramanafara obiect.
Fiind primul termen si la care solicit acest lucru( cerere in constatarea nulitatii) mai introduc note de sedinta, sau le las pt. termenul urmator? Conform L.544/2004, in cazul in care considera ca de rezolvarea acestui litigiu depinde solutionarea cauzei (eu am motivat cat se poate de clar ,zic eu), trimite dosarul la instanta de contencios suspendind cauza.
Cum ma sfatuiti sa procedez la primul termen, in conditiile in care am si cereri de facut?

Va multumesc,
Art. 106
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.
(2) Decizia prevazuta la alin. (1) cuprinde temeiurile de fapt si de drept in baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
(3) In termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului.
(4) Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunica persoanei care a solicitat pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii.
Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
Art. 116
Incetarea, suspendarea sau reluarea platii pensiei, precum si orice modificare a drepturilor de pensie se fac prin decizie emisa de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, in conditiile respectarii regimului juridic al deciziei de inscriere la pensie.
Art. 149
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii sunt organisme de verificare, care examineaza si hotarasc asupra deciziilor de pensie emise de casele teritoriale de pensii
Art. 151
2) Hotararile prevazute la art. 150 alin. (3) pot fi atacate la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicare.
puneti invedre instantei sa constate nulitatea ultimei deciziide pensie. dar potrivit .art.107 alin1 , CSpoate revizui decizia si din oficiu.
Nu cred ca se judeca pe contencios ,ci pe civil .art.149 (2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.care se contrazice cu art.150 alin 3
Comisiile functioneza sub CNPP.acesta este n subordinea Min Muncii.
pe de alta parte nu puteti modifca obiectul cerereii.Puteati sa va completati cererea cu alte capete, pana la stabilirea primului termen de judecata.La primul termen instanta isi verifica din oficiu competenta materiala.
Mulati va dupa situatie. Respingeti exceptiile ridicate in intampinare.Formulati cererile.Solicitati admiterea lor, argumentandu-le.Daca nu aveti notele,si la primul termen se judeca fondul , sustinetile oral si solicitati amanarea pronuntarii pentru a depune la dosar concluziile.Daca nu este de competenta instantei,se va declina dosarul.
Cererile sa fie scrise. Daca nu le aveti scrise, vedeti daca instanta consemneaza cererea.
Orice cerere se supune discutiei (principiul contradictorialitati).solicitati expertiza ,si formulati cerere de ajutor judiciar.Un expert poate stabili daca la stabilirea pensiei s-a avut in vedere toate adeverintele,si daca pensia a fost calculata corect.Soliciati recalcularea pensiei de la data cand aveati dreptuls a o primiit .Nu de la data ramanerii definitive a hotararii sau data introducerii actiunii.

Buna seara,
Multumesc mult pt raspuns si pt sfaturi.
Cu D-zeu inainte!
Articolul 204 Modificarea cererii de chemare in judecata
(1) Reclamantul poate sa isi modifice cererea si sa propuna noi dovezi, sub sanctiunea decaderii, numai pana la primul termen la care acesta este legal citat. In acest caz, instanta dispune amanarea pricinii si comunicarea cererii modificate paratului, in vederea formularii intampinarii, care, sub sanctiunea decaderii, va fi depusa cu cel putin 10 zile inaintea termenului fixat, urmand a fi cercetata de reclamant la dosarul cauzei.
(2) Cu toate acestea, nu se va da termen, ci se vor trece in incheierea de sedinta declaratiile verbale facute in instanta cand:
1. se indreapta greselile materiale din cuprinsul cererii;
2. reclamantul mareste sau micsoreaza cuantumul obiectului cererii;
3. se solicita contravaloarea obiectului cererii, pierdut sau pierit in cursul procesului;
4. se inlocuieste o cerere in constatare printr-o cerere in realizarea dreptului sau invers, atunci cand cererea in constatare este admisibila.
(3) Modificarea cererii de chemare in judecata peste termenul prevazut la alin. (1) poate avea loc numai cu acordul expres al tuturor partilor.
Buna ziua,
Multumesc pt raspuns. Sa inteleg ca actiunea in constatarea nulitatii ultimei decizii a fost introdusa in termen? iar instanta trebuia sa amane cauza? Art. 204 din ce act normativ este?

Cu respect,

Alte discuții în legătură

Abuz in serviciu nela1961 nela1961 Buna dimineata, Am si eu o intrebare legata de abuzul in serviciu. Problema se prezinta astfel: sunt pensionar militar si conform art.1 ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu seny2015 seny2015 Buna seara, Sunt pensionar militar. In 2011 pensia mi-a fost recalculata conf. O.U.G.nr.1/2011. Conf. art. 1 din aceasta ordonanta ... (vezi toată discuția)
Cu ce casa de pensii se judeca pentru refacerea unei decizii de pensionare GaryMoore GaryMoore Buna seara, Daca o persoana a fost integrata gresit in grupa a II-a de munca, avand dovezi ca apartine grupei I si a contestat in termen decizia Casei de ... (vezi toată discuția)