avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acces blocat in curte !!! Fara apa!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acces blocat in curte !!! Fara apa!!!

Buna seara! Locuiesc in aceeasi casa cu sora mea,am facut succesiunea dupa decesul tatalui,dar nu cadastrul mama inca traieste. Sora mea,are cotetul cu porci la 2 metri de bucataria mea,cui trebuie sa ma adresez sa ma ajute sa-l mute,are masina trasa pe aleea de acces in curte,unde trebuie sa ma adresez sa pot intra si eu,mi-a oprit accesul la apa,unde trebuie sa ma adresez sa pot lua si eu apa,ambele surse de apa fiind pe partea ei de curte??? La gardul de la strada,daca desfac un panou si fac un pod sa pot intra in curte cu piciorul,e necesara autorizatie? Mii de multumiri!!!
Cel mai recent răspuns: Nofacenoname0 , utilizator 21:34, 4 Iunie 2015
Din cate inteleg eu, aveti drept de coproprietate asupra casei respective. Daca aceasta este situatia, atunci exista urmatoarele posibilitati:

1. solicitati in instanta un partaj de folosinta. Veti ramane coproprietar, dar folosinta va fi impartita astfel incat fiecare sa-si vada linistit de viata. Precizare: daca amplasamentul casei si al curtii nu permite intrari separate, nu cred ca veti rezolva problema in acest mod.

2. introduceti actiune de partaj. Casa va fi impartita conform cotelor la care aveti dreptul. Daca parintii dvs. au avut drepturi egale asupra casei, dvs. aveti dreptul la o cota de 1/8, asta pt. ca mama e inca in viata si ei ii revine din start 1/2 apoi inca 1/4 din jumatatea care se imparte intre dvs. si sora, presupunand ca acestia sunt toti mostenitorii. Ce observati? Ca aveti dreptul la o parte foarte mica din casa. Ce inseamna asta? Ca partajul nu se va face in natura, cu alte cuvinte nu vi se va da un colt micut din casa care sa fie doar al dvs. Se va vinde casa la licitatie si se vor imparti banii, sau se va atribui unuia dintre coproprietari, cu obligatia ca acesta din urma sa plateasca niste sume de bani celorlalti. Daca stati bine cu banii, asta va sfatuiesc sa faceti...solicitati partajul si atribuirea casei in favoarea dvs si a mamei(daca va intelegeti cu mama dvs.), obligandu-va sa acordati sorei suma de bani corespunzatoare cotei sale.

3. introduceti actiune prin care dovediti ca vi se aduce atingere drepturilor dvs. la folosinta in comun a bunului, solicitand despagubiri pt. prejudiciile aduse.

Art. 636 Cod civil

Exercitarea în comun a dreptului de folosinţă

(1) Fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul comun în măsura în care nu schimbă destinaţia şi nu aduce atingere drepturilor celorlalţi coproprietari.
(2) Cel care, împotriva voinţei celorlalţi proprietari, exercită în mod exclusiv folosinţa bunului comun poate fi obligat la despăgubiri.

Punctul 1 si 3 se pot cumula. Deci prin aceeasi actiune, solicitati atat partajarea folosintei astfel incat sa vi se asigure accesul la sursa de apa si la drumul public, cat si despagubiri pt. prejudiciile aduse pana in prezent. Evident, veti avea nevoie de avocat...
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
Nofacenoname0, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune- buna ziua! as avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii ... SORINA09 SORINA09 Buna ziua! As avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii legate de iesirea din indiviziune. Tata a decedat in iunie. In urma decesului am ramas ca ... (vezi toată discuția)
Indiviziune // ingradirea drepturilor Mose Mose Buna tuturor, detin impreuna cu o alta persoana un teren in indiviziune, Acest teren inconjoara cele doua case care ne apartin separat fiecaruia dintre noi ... (vezi toată discuția)
Mostenire/ succesiune maia andrei maia andrei Buna ziua, socrul meu a decedat acum 2 ani , are 2 mostenitori , sotul meu si sora lui,nu s-a dezbatut succesiune. Nu au acte de propietate niciunul. In ... (vezi toată discuția)