detin impreuna cu o alta persoana un teren in indiviziune, Acest teren inconjoara cele doua case care ne apartin separat fiecaruia dintre noi (vorbesc in speta de un duplex). Calea de acces spre case este comuna. Cealalta persoana incearca sa ma sicaneze si imi interzice patrunderea in curte cu masina considerand ca el detine un procent mai mare din teren. Confirm faptul ca acesta are un procent mai mare din terenul aflat in indiviziune. Aceasta persoana a tot schimbat lacatele usii ca sa imi interzica patrunderea in curtea imobilului cu masina. Eu am spart lacatele. In acest moment acesta mi-a facut plangere penala in acest sens (spargerea lacatului si patrunderea pe terenul aflat in indiviziune). Va rog sa ma ajutati a intelege daca aceasta persoana are dreptul sa imi ingradeasca dreptul de folosinta a bunului comun aflat in indiviziune. As fi recunoscator daca ma puteti ajuta si cu un art din codul civil. De asemenea, ce opinie aveti in ce priveste plangerea penala ?
Art. 636. Exercitarea in comun a dreptului de folosinta. (1) Fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul comun in masura in care nu schimba destinatia si nu aduce atingere drepturilor celorlalti coproprietari.
(2) Cel care, impotriva vointei celorlalti proprietari, exercita in mod exclusiv folosinta bunului comun poate fi obligat la despagubiri .
Cat despre plangerea penala ... daca i-ati spart omului lacatul, i-ati spart lacatul :) Nu va poate face plangere penala pentru ca ati patruns pe terenul al carui coproprietar sunteti (nu conteaza cat de mare e cota lui, puteati sa aveti si o cota de 1/1000 si tot aveati dreptul de a patrunde pe teren).
Corect era sa faceti dvs plangere penala in momentul in care ati vazut lacatele pe poarta.