avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere salariata revenita din ingrijire copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere salariata revenita din ingrijire copil

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in solutionarea urmatoarei probleme: avem o salariata care a revenit din concediu de ingrijire copil si pe care conducerea doreste s-o concedieze.
1. Avand in vedere prevederile art. 21 din OUG 96/2003, alin. 3 este posibil sa fie concediata prin desfiintarea postului, chiar daca nu au trecut 6 luni de la revenirea din ingrijire copil?
2. Daca da, atunci ce o sa-i scriu in adeverinta pentru somaj cu privire la contributiile la somaj?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:17, 2 Iulie 2009
Nu o puteti concedia, este parerea mea, in caz ca nu gresesc.
Sunt si eu interesata de acelasi lucru, in august voi avea o situatia similara cu o colega care revine din CCI. Unii spun ca se poate, este un motiv ce nu tine de salariata, altii ca nu in 6 luni de la integrare fiind o perioada de adaptare...:O
Astept raspunsul cu mare interes.
Mai jos aveti art. 21 din ordonanta mentionata. Supun atentiei alin. 2 si 3.
Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediul de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediul de maternitate;
d) salariatei care se află în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singură dată cu până la 6 luni, după revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierilor pe motive economice ce rezultă din desfiinţarea postului ocupat de salariată, ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării angajatorului, în condiţiile legii. "
Haideti sa incercam sa comentam cele 2 alineate specificate mai sus.
Eu as interpreta ca este posibila concedierea in cazurile mentionate.
Ce parere aveti?
1. Art.21 din OUG 96/2003 se refera (in exemplul nostru) la mamele care sunt in CCC.
2. In momentul cand incepe serviciul nu mai este in CCC si are acelasi regim ca ceilalti salariati.
La alin.2 al art.21 eu as interpreta asa:
Fiindca zice ca "se poate[/b] extinde o singura data cu pana la 6 luni", adica spoate, dar nu este obligatoriu; daca o fac, o fac pentru o zi sau doua (adica o singura data, pana la 6 luni).
3. CCMUNN spune:
(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.

Deci pot fi concediati pentru alte motive.
4. Textul din CCMUNN este mai clar. Cel din OUG96/2003 este ambiguu.
Deci...poate fi disponibilizata pe motiv de desfiintarea postului.

Alte discuții în legătură

Persoanele care ies din concediu pentru crestere copil Kiss Raluca Kiss Raluca O mama este aparata ( in pastrarea locului de munca) doar cand este in concediul de crestere copil sau si o anumita perioada dupa revenirea la locul de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil la implinirea virstei de 3 ani book12 book12 Buna seara Ca salariat dupa terminarea concediului de cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani, urmeaza sa revin la serviciu insa, cei din ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la munca dupa concediul de crestere a copilului aaa123 aaa123 speta: peste 2 luni de zile trebuie sa ma intorc la locul de munca, numai k sefa (patroana mea) mi-a transmis ca ma va da afara (nu ma va mai primi la ... (vezi toată discuția)