Buna seara
Ca salariat dupa terminarea concediului de cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani, urmeaza sa revin la serviciu insa, cei din conducerea firmei(SRL) imi pun ca postul meu nu mai exista , lucrarile pe care le aveam s-au redistribuit intre alti colegi si nu mai exista alt post vacant pentru mine.
Va rog sa-mi spuneti daca este corect ce se intampla, care sunt drepturile mele si totusi cum as putea beneficia de somaj in cazul in care angajatorul nu ma doreste.
Va multumesc.
1. Va dati seama ca angajatorul nu va putea astepta pe dvs. 3 ani fara sa repartizeze sarcinile dvs. altor salariati.
2. Daca nu are alt loc de munca sa va dea sau va da unul cu care nu sunteti de acord atunci va poate concedia cu art.65(1) din Codul muncii (desfiintarea postului) si in acest caz veti beneficia de indemnizatie de somaj.
3. De asemenea veti beneficia si de prevederile CCMUNN:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
1. Va redau din OUG 96/2003, republicata:
ART. 21
(1) Este interzis angajatorului sa dispună incetarea raporturilor de
munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla in concediu pentru creşterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni după revenirea salariatei in unitate.
(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, in condiţiile legii.
----------- Art. 21 a fost modificat prin pct. 7 al art. unic din LEGEA nr. 25 din
5 martie 2004 publicată in MONITORUL OFICIAL nr. 214 din 11 martie 2004.
2. Art.21(4) nu mai exista.
3. In perioada CCC angajatorul nu va poate concedia si nici nu a facut-o.