avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... relatie concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

relatie concubinaj

In speranta ca am postat bine intrebarea, va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie:
Matusa mea are o relatie de concubinaj cu un domn de aproximativ 16 ani si locuieste in casa acestuia.
Domnul in cauza are o varsta inaintata si grave probleme de sanatate, iar rudele (fratii si mama) fac presiuni asupra acestuia in ceea ce priveste mostenirea.
Matusa mea are vreun drept la locuinta dupa moartea acestuia avand in vedere faptul ca timp de 16 ani au locuit impreuna?
Va rog sa ma indrumati in legatura cu pasii pe care trebuie sa ii faca pentru a nu fi data afara din casa de rudele domnului respectiv.
Exista stipulat undeva ceva de care se ne legam si sa o putem ajuta?
Mentionez ca rudele au fost mereu impotriva, motiv pentru care acesta nu a avut initiativa oficializarii relatiei. Domnul respectiv nu a fost niciodata casatorit si nu are copii.

Multumesc anticipat pentru raspuns

Daca barbatul respectiv – de gura rudelor – n-a vrut sa se casatoreasca credeti ca veti reusi sa il convingeti a incheia un contract de v / c cu clauza..., prin care chiar nimic nu va reveni rudelor...?
Apoi, in ce sens fac presiuni rudele pt mostenire...? Sa le doneze casa...? Sa le-o vanda? Rudele au drept sa faca ”presiuni” pt mostenire doar dupa moartea acestuia...

Oricum, daca reusiti sa il convingeti sa incheie acest contract ar fi bine ca matusa sa poata face dovada platii bunului (un pret mult sub valoarea de piatza bate la ochi, chiar daca exista clauza intretinerii)...
Sa mergeti la un avocat sa scrie contractul pt ca familia respectivului sa nu reuseasca, in instanta, dovada ca acel contract e, de fapt, o donatie ”mascata” in contract de vanzare-cumparare cu clauza...

E destul de aiurea situatia matusii dv si, banuiesc, cu ceva a contribuit si dansa la intretinerea acelei case, la procurarea medicamentelor pt concubin etc. Chiar sper sa reusiti ceva... Dar veti reusi numai cu sprijinul (acordul) barbatului respectiv.
Multumesc pentru raspunsuri.
Cu siguranta nu poate fi convins sa vanda in favoarea matusii mele si inteleg ca nu se poate face nimic in acest caz.
Este adevarat ca a contribuit foarte mult si nu numai la intretinerea locuintei, ci la tot ce s-a achizitionat si realizat acolo.
In prezent, ea este cea care realizeaza venituri mai mari si intretine locuinta.
Rudele au facut mereu si fac in continuare presiuni sa se desparta de ea, precum si sa vanda locuinta si sa le imparta banii.
El nu va face nimic deoarece ii este "frica" de familie.
multumesc din nou
Matusa dumneavoastra are un drept de creanta asupra imbunatatirilor aduse imobilului. iar bunurile mobile care au fost achizitionate impreuna se vor putea partaja.
Dar...cat de batran e omul asta daca mama lui e inca "verde" si se intereseaza vehement de averea ce i-ar putea ramane dupa moartea fiului ei? :stunned: Sfinte Dumnezeule! Am avut si eu niste batrani prin preajma, dar stabunica-mea era interesata ...catre sfarsit, mai degraba de ce fel de cruce sa-si cumpere, pentru ca nu voia sa aiba pe mormant una prea grea (si chiar si-a cumparat o cruce cu niste ani buni inainte de moarte).

Decat nimic - pentru ca in calitate de concubila n-are sa-l mosteneasca si pana face ea proces pentru imbunatatiri trece baba cu colacii - mai bine un testament facut de "batran" (testamentul e un act pentru cauze de moarte, vreme in care n-ar mai avea de ce sa-i fie "frica" ...de mama :fight: , pentru ca atunci cand testamentul va iesi la iveala el va fi ocupat cu Judecata de Apoi).

La testamentul asta va lucra si Dumnezeu - in sensul ca singurul mostenitor rezervatar care ar putea cere reductiunea testamentului este mama lui (dar asta numai daca va mai fi in viata - caz in care, chiar ca s-ar putea spune: asa a vrut Dumnezeu!).
Fratii nu sunt mostenitori rezervatari si nu vor putea cere reductiunea. (pot eventual sa pretinda ca "batranul " era dus cu pluta - dar asta s-ar putea rezolva cu un certificat medico-legal )
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2009
romascanu, moderator
Buna ziua,

Inteleg ca totusi daca face testament si ii lasa matusii, fratii nu vor putea face mai nimic pentru a anula acet act.
Mama lui are 96 de ani, fiul are 78 de ani si o stare de sanatate destul de precara.
Intr-adevar, mi se pare foarte dificila procedura de impartire a bunurilor achizitionate impreuna si cel de obtinere a ceva in urma imbunatatirilor aduse locuintei. Matusa mea nu are puterea sa se lupte cu intreg neamul lui, dornic de avere...avere si iarasi avere...sa ma intelegeti cum sunt ei...
Avand in vedere faptul ca el nu este deloc "dus cu pluta", exista sanse ca familia sa pretinda asa ceva? Cum se poate dovedi ca nu a fost senil la data intocmirii testamentului?
Exista siguranta ca fratii lui nu vor putea face nimic pentru a anula testamentul?
Exista posibilitatea cu toate acestea sa ceara rudelor despagubiri (daca pot spune asa) pentru perioada in care a avut grija de el (cu tot ce inseamna asta...locuinta, mancare, spalat...samd)? A auzit matusa mea mai de mult de asa ceva.

Multumesc mult din nou pentru sfaturi!

Alte discuții în legătură

Mostenire maria162 maria162 Ingrijesc de 4 ani doua rude in varsta cu promisiunea ca ultimul ramas in viata imi va face testament.Cei doi(unchiul si matusa nu au copii impreuna ci doar ... (vezi toată discuția)
Anulare testament seby_mihai seby_mihai Anulare testament Buna seara! Datorita faptului ca avem grija de o mătușă, recent aceasta a luat decizia să îmi lase prin testament locuinta sa. ... (vezi toată discuția)
Succesiune marinica71 marinica71 daca bunica mea materna decedeaza eu cum imi pot manifesta dorinta de a participa la succesiune in cele 6 luni ,rudele celelalte nevrand ca eu sa ... (vezi toată discuția)