avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei alimentare

Buna ziua,
Am o nelamurire, va rog sa ma ajutati cu un sfat > Sunt casatorita de un an de zile. Dar nu asta este problema. Sotul meu era divortat de 6 ani pana la data casatoriei noastre. Din urma primei casatorii are 2 copii, acum in varsta de 14 ani si respectiv 10 ani.In urma divortului a obtinut custodia copiilor. Mama lor, a fost obligata la divort la plata pensiei alimentare pe minimul valorii existente. Mentionez ca nu a platit nici macar o luna pensie alimentara pentru cei doi copii... si de la divort au trecut 6 ani!. Aceasta persoana, motiveaza neplata pensiei pe motivul ca nu lucreaza si nu are nici un venit.Este apta de munca doar are numai 37 ani acum. Doresc sa stiu daca acesti copii au drept la pensia alimentara din partea mamei lor naturale, chiar daca aceasta din urma nu lucreaza.Sotul doreste ca fosta sotie sa-si achite obligatiile fata de copii, dar nu vrea sa o bage la inchisoare. Care sunt modalitatile de a obtine acest drept pentru copii..
Daca nu are venituri asupra carora s-ar putea face poprire, nu vad cum ati putea sa o executati. Singura cale este cea a unei plangeri penale pentru abandon de familie. S-ar putea sa lucreze totusi undeva si sa nu stiti, iar daca se vede pusa in fata unei situatii de cercetare penala, poate ca isi schimba atitudinea. Obligatia ei este fata de copii si trebuie sa si-o indeplineasca.
Daca are o sentinta definitiva si irevocabila in acest sens, pentru ultimii 3 ani poate obtine obligarea acesteia la plata, iar pe viitor consultati un avocat.
Se poate deschide actiune impotriva bunicilor materni daca mai traiesc si au venituri fixe!!!!
Din pacate, nu.

Dar daca considerati este vorba de rea-vointa in neindeplinirea obligatiilor fixate de instanta sotul poate introduce o plangere penala impotriva fostei sotii pentru infractiunea de "abandon de familie"

Av. Adrian Posdarie
Va multumesc pentru raspunsuri, vom incerca sa discutam pe cale amiabila cu persoana in cauza sa-si achite datoriile fata de copii lucru de care eu personal nu sunt convinsa ca se va intampla avand in vedere ca au trecut 6 ani si nu s-a sinchisit macar odata sa le cumpere copiilor un caiet..... Ramane sa aiba taria ca sotul sa faca o plangere penala .
Plangerea penala trebuie facuta doar de tutore? S-au poate fi facuta de oricare membru al familiei. Ma refer la bunicii copiilor, (tatal sotului)?

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara razvan38 razvan38 Sunt exceptia de la regula.Adica dupa divort fata care acum are 15 ani mi-a fost incredintata mie deoarece autoritatea tutelara si chiar fata a ales sa stea cu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara carmen b. carmen b. sunt divortata de 2 ani si am doi copii minori de 8,respectiv 14 ani.S-a stabilit pensia alimentara,ideea e ca in 2 ani eu am primit-o doar de trei ... (vezi toată discuția)
Abandon familie simplusimplu simplusimplu sotul paraseste domiciliul,dupa cateva luni depune cerere de desfacere a casatoriei.procesul este pe rol,timp in care dupa cateva luni nu mai contribuie la ... (vezi toată discuția)