Am avut contract ca PFA cu o firmă şi am convenit să îmi schimb organizarea din PFA în microîntreprindere (SRL). Mi s-a promis ca l-a sfarsitul lunii vom semna noul contract, iar pana atunci am prestat pentru angajatorul respectiv fara niciun contract, practic ca persoana fizica. Intrebarea este: exista o prevedere legala care sa spuna ca o munca prestata, chiar si fara contract in vigoare, trebuie remunerata?
nu este, este considerata munca la negru, din punctul meu de vedere iti poti rezolva problema ori pe cale amiabiala in sensul cuprinderii sumei respective in noul contract ori prin instanta.
Exact acest lucru il voi si face, ma voi adresa instantei, insa as fi dorit sa citez in actiune un articol sau mai multe din Codul Muncii. Mai multi juristi mi-au spus ca in mod clar angajatorul este in culpa fata de mine, insa pe lege nu am gasit nicio prevedere care sa spuna negru pe alb ca daca tu ai prestat pentru el, chiar si fara contract, are obligatia de a te plati.
Nu are cum sa fie reglementata o astfel de situatie. orice munca se presteaza in baza unui contract fie de munca fie de prestari servicii, colaborare etc., munca prestata (trebuie dovedita) fara forme legale este munca la negru.
Mult succes
Dovezile sunt cat se poate de clare, ba chiar si angajatorul recunoaste ca am prestat, dar el spune "nu pot sa-ti dau banii, pentru ca nu (mai) aveam contract". Sper sa fie suficient atat pentru instanta. La vremea respectiva eu am prestat de buna credinta, mi se pare normal sa-i fie lui imputata munca la negru, nu mie.