avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Durata contractului de arenda
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Durata contractului de arenda

O persoana care are in proprietate teren agricol vrea sa incheie contract de arenda pentru o perioada mai mare de 10 ani si nu cunoaste daca este undeva prevazuta perioada legala.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 13:49, 8 Iunie 2015
Durata contractului de arendare este la buna-invoiala a partilor semnatare.

Contractul de arendare se încheie între arendator şi arendaş (persoane fizice sau juridice) pe durată determinată sau nedeterminată.

Dacă durata nu este determinată, arendarea se consideră a fi făcută pentru toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă în anul agricol în care se încheie contractul (art. 1837 Noul Cod Civil).

Contractul de arendare este reglementat în Codul civil, Cartea a V-a „Despre obligaţii”, Titlul IX „Diferite contracte speciale”, Capitolul V „Contractul de locaţiune”, Secţiunea a 3-a „Reguli particulare în materia arendării”, art. 1836-1850.




Un contract de arenda se incheie de regula pe o perioada de 5 ani.
Cu acordul partilor se pot stabili si alte perioade de valabilitate, 7 ani, 10 ani dar sunt perioade foarte mari.
Incheierea unui contract pe o periaoda mai mare de 10 ani este hazardata, in opinia mea si mai mult de 5 ani este prea mult.
Atata timp cat exista posibilitatea prelungirii contractului nu vad motive pentru incheierea contractului pe perioade mari de timp.
In timp productia poate creste prin tehnologiile noi aparute si atunci este posibila negocierea arendei.
In concluzie, 5-7 ani este o perioada rezonabila, 10 ani sau peste nu este recomandabil in conditiile in care poate o exista si o clauza de despagubire a arendasului pentru denuntarea inainte de termen a contractului.
Nu exista o limita legala a duratei contractului de arenda. Totusi, o durata de peste 10 ani inseamna o lipsire de folosinta de foarte lunga durata. Din punct de vedere al oportunitatii, s-ar putea ca dupa 3-5 ani deja situatia sa fie simtitor diferita fata de prezent. Mare atentie la restul clauzelor importante dintr-un contract de asa importanta.
cyan a scris:
Un contract de arenda se incheie de regula pe o perioada de 5 ani.
Cu acordul partilor se pot stabili si alte perioade de valabilitate, 7 ani, 10 ani dar sunt perioade foarte mari.

Care este temeiul legal al afirmatiei Dvs. ?
Am spus "de regula" . Perioada de arendare poate fi negociata intre parti asa cum ati precizat si dumneavoastra.
Arendasii vor o perioada cat mai mare iar pentru mai putin de 5 ani nu am prea auzit.
Daca arendatorul vrea sa incheie un contract pentru o perioada de 25 de ani nu il opreste nimeni atata timp cat nu exista o limita.
Am trecut prin "experienta" imputernicirii unei rude de a semna un contract de arenda pentru 5 ani iar arendatorul a profitat ca persoana nu a fost atenta si a trecut o perioada de 10 ani.
Cand am intrebat arendatorul de ce a modificat contractul de arenda pe care mi-l trimisese in draft mi-a spus ca vroia sa acceseze fonduri europene si garanta cu contractele de arenda cu perioada mare de valabilitate. I-am spus ca din moment ce garanteaza cu contractul meu atunci discutam altfel despre nivelul arendei, asa ca am modificat prin act aditional perioada de valabilitate la 5 ani (cum a fost in ultimii 15 ani) deoarece nu a vrut sa majoreze arenda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de arenda pentru terenurile cu destinatie agricola mariagabi mariagabi Este valabil incheiat un contrat de arendare, contract perfectat in 2012,si care are inserata o nota de subsol ce face referire la un termen din legea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! potrivit art. 1837 din c. civ. ,,durata arendării ... Arhanghelfirst Arhanghelfirst Bună ziua! Potrivit art. 1837 din C. civ. ,,Durata arendării este de minimum 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de arenda frasin frasin Am un contract de arenda, eu fiind arendatorul. Arendasul nu si-a indeplinit obligatiile din contract (nu a dat toata cantitatea de cereale prevazuta si nici ... (vezi toată discuția)