buna am o lamurire in data de 1 mai 2015 am mi sa suspendat permisul pe30de zile pentru ca am trecut pe culoarea rosie am primit o dovada pana in 15mai si in data de 4iunie seara mi s-a prins politia la volan cu dovada expirata.... si acuma nu stiu exact ce probleme o sa am din gresala asta...?? anuleaza permisul sau nu?? am nevoie de avocat sau nu??
Permisul va fi anulat in ipoteza in care veti fi condamnat definitiv. Dar, in functie de trecutul dvs. infractional si alte criterii, se poate dispune o solutie de renuntare la aplicarea pedepsei, amanare a aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii. In aceste 3 cazuri nu se va anula permisul de conducere.
De asemenea, este posibil sa nici nu se ajunga in instanta. Din cate ati relatat, dvs. nu ati avut intentia de a conduce dupa expirarea dovezii de circulatie, ci pur si simplu ati depasit termenul din neglijenta. Distanta dintre data expirarii si data surprinderii nu este foarte mare, retinerea culpei fiind posibila. Daca se retine culpa, fapta nu este infractiune, deoarece infractiunea prevazuta de art. 335 alin.2 cod penal se savarseste doar cu intentie directa/indirecta.
In cazul suspendarii executării pedepsei sub supraveghere, permisul se anuleaza.
Este posibil totusi in functie de situatia de fapt, de persoana suspectului/inculpatului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, ca procurorul sa dispuna renuntarea la urmarire penala, daca constată că nu există un interes public în urmărirea acestei infractiuni.