As dori sa imi spuneti daca este vreo lege care reglementeaza problema posesiei cheilor de la intrare unui imobil inchiriat.Am dat in chirie un imobil cu destinatia de magazin, iar chiriasul a pretins toate cheile de la intrare pentru ca eu in calitate de proprietar , sa nu am acces in spatiu, deoarece el detine marfa de valoare. Este normal/ legal sa pretinda acest toate cheile?
Clauzele contractului de inchiriere trebuie sa reglementeze in mod expres aceste aspecte , daca exista disensiuni intre chirias si proprietar.
Asa incat , daca exista buna intelegere , proprietarul poate avea acces in spatiul inchiriat , din varii motive (verificari , efectuari de imbunatatiri , etc ), spre exemplu , in prezenta anumitor persoane.
Daca insa , chiriasul doreste respectarea intimitatii sale si o mai buna securitate a bunurilor ,acesta poate pretinge cheile , pentru a va ingradi dumneavoastra accesul in respectivul bun imobil.(insa are nevoie de acordul dumneavoastra,ca proprietar )
Totusi , chiariasul are doar drept de posesia si folosinta asupra bunului imobil , dreptul de dispozitie materiala si juridica aparatinand proprietarului .Asa incat , cu precadere referindu-ma la dreptul de dispozitie materiala , care include posibilitatea de a efectua imbunatatiri , amenajari , proprietarului are dreptul de a pastra o cheie .
Da, este normal si legal sa ii inmati toate cheile la predarea spatiului pentru inchiriere daca locatarul dvs are marfa de valoare , care poate disparea si atunci dvs veti fi suspectat de acest lucru. In ceea ce priveste reparatiile curente acestea vor fi facute de locatar pe socoteala locatorului adica a dvs. si in cazul refuzului executarii acestora contractul poate fi reziliat prin promovarea unei actiuni.
Poate ar trebui sa stiti ca sunt unele categorii de activitati comerciale care presupun incheierea obligatorie a unor contracte de paza si protectie sau asigurarea marfii.
In aceste conditii asiguratorul sau cel care se ocupa de paza trebuie sa aiba o situatie foarte exacta a celor care au acces in sediul societatii.
Insa asa cum spunea colega Stoica .. ar fi trebuit ca aceste aspecte sa fie reglementate prin contractul de inchiriere.
iar daca nu ati facut-o o puteti rezolva acum prinr-un act aditional la contract.