avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reparațiile în cazul contractului de închiriere și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reparațiile în cazul contractului de închiriere și preavizul

Am și eu cateva intrebari punctuale referitoare la contractual de inchiriere. Situatia sta in felul urmator : exista un contract de inchiriere incheiat pe un an, 3 luni pauza (insa in acele 3 luni s-a platit chiria si totul s-a derulat ca in cazul in care a existat contract), apoi s-a mai incheiat un contract pe termen de un an care insa a fost semnat de un prieten al chiriasului (la mica intelegere, acesta nu era acasa), iar apoi proprietarul a mai incheiat un contract pe care l-a semnat el cu mana lui (tot la mica intelegere).
In momentul de fata chiriasul doreste sa plece, din mai multe motive: exista problem grave cu mucegaiul, acesta a inlocuit pe banii lui: chiuveta de la baie, bacteria de la chiuveta de la bucatarie, tabloul de siguranta (era o improvizatie care putea pune in pericol viata chiriasului). Proprietarul este extreme de neintelegator si chiriasul prefer sa plece intai si apoi sa il anunte de plecare, pentru a nu se trezi cu suprize neplacute in aceste zile de mutare. Bineinteles ca si-a luat gandul de la garantie.
In plus, primele doua contrite nu au fost inregistrate la organul fiscal (doar cel de-al treilea, vechi de doua luni).
Chiriasul va plati facturile inainte de a pleca si va lasa totul in stare normala. La ce scandaluri a facut proprietarul, chiriasul nu mai spera la o rambursare a cheltuielilor facute pentru reparatii.
Intrebare: Poate sa faca ceva proprietarul, in cazul in care chiriasul pleca si abia apoi il anunta pe acesta (fara respectarea preavizului), avand in vedere toate datele de mai sus?
Reparatiile mentionate (doar ca subiect pur theoretic) trebuiau suportate de chiriras?
Mucegaiul poate fi considerat ca fiind o cauza care pune in pericol sanatatea chiriasului, activand dreptul de reziliere?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:01, 19 Septembrie 2016
Partile,la incheierea contractului de locatiune au dreptul sa prevada clauze
De regula in perioada contractului de locatiune,reparatiile la spatiul inchiriat le suporta chiriasul-daca nu este altfel prevazut in contractul de inchiriere
In contractul de locatiune partile pot conveni situatiile in care se poate solicita rezilierea contractului
Este de prerat ca locatarul=chiriasul,sa anunte ,sa notifice oficial locatorul=proprietarul despre interesul primului pentru reziliere contract ,predare chei acces si bunuri detinute in spatiul inchiriat ,astfel ca locatorul sa nu poata invoca ulterior diferite lipsuri din spatiul inchiriat
Chiar daca au existat disensiuni intre parti in perioada contractului,pentru preintampinarea de situatii neplacute este de preferat ,dupa cum la inceput partile au predat cheile de acces si bunurile existente in imobil si la incetarea contractului/reziliere,partile sa isi asume responsabilitatea sa incheie in maniera decenta colaborarea
Dar in situatia in care proprietarul este din alt oras, si nu poate sa vina imediat (poate dura o luna, chiar doua), ce sa faca chirirasul? Se poate astepta de la el sa stea sa astepte pana vrea proprietarul sa stabileasca o intalnire. Din punct de vedere al procesului verbal, nimic din apartament nu lipseste. Ideea este ca proprietarul vrea sa evite o altercatie si atat.
Nu exista alta optiune?
In situatia mentionata ,notificati oficial proprietarul despre interesul dv pentru reziliere unilaterala contract locatiune-urmand a conveni maniera de predare chei acces in imobil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Apartament inchiriat /despagubiri denis30 denis30 Salutari Grup, Am un apartament la inchiriat iar zilele trecute am avut un incident neplacut . O teava de la chiuveta s-a spart si a inundat tot imobilul ... (vezi toată discuția)
Reclamatie proprietar de apartament - inchiriere (nerespectarea indatoririlor) Cosmin_Andrei Cosmin_Andrei Buna ziua, stau in chirie de 4 luni, iar la completarea contractului s-a realizat o anexa de predare-primire in care am trecut toate probleme imobilului cu ... (vezi toată discuția)