Conform art. 73, alin. 3 din Codul de Procedura Civila: cererea de chemare in garantie formulata de parat trebuie depusa in termenul prevazut pentru depunea intampinarii inaintea primei instante, iar daca intampinarea nu este obligatorie, se va depune cel mai tarziu la primul termen de judecata.
Paratul m-a chemat in garantie abia la al treilea termen de judecata, iar eu prin intampinare am omis sa invoc tardivitatea si decaderea acestuia din dreptul de a ma chema in garantie. De la acel moment au mai trecut inca patru termene de judecata, pentru diverse chestiuni procedurala (lipsa procedura, comunicare intampinari si raspunsuri, depunere inscrisuri, noi cereri de chemare in garantie, ajutor public judiciar). Inca nu au fost discutate exceptiile, propunea de probe, admiterea in principiu a cererilor de chemare in garantie). Intrebarea mea este urmatoarea: mai pot invoca cu succes exceptia tardivitatii cererii de chemare in garantie ?
Tardivitatea este o exceptie procesuala, si poate fi absoluta sau relativa in functie de natura normelor incalcate.Astfel, exceptia este absoluta daca sunt incalcate norme de ordine publica,exceptiile sunt relative cand sunt incalcate norme care ocrotesc cu precadere interesele partilor.
Exceptiile absolute pot fi invocate de parte sau de instanta in orice stare a procesului,daca prin lege nu se prevede altfel.
Exceptiile relative pot fi invocate de partea care justifica un interes ,cel mai tarziu la primul termen de judecata dupa savarsirea neregularitatii procedurale,in etapa cercetarii procesului si inainte de a sepune concluzii in fond.(Art.247 Noul Cod Proc.Civ.)
Opinia mea este sa invocati exceptia tardivitatii.