avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract de credit ipotecar BCR
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract de credit ipotecar BCR


In luna februarie a anului 2008, am contractat impreuna cu sotul si tata-socru, un credit ipotecar la BCR, in valoare de 29847 de euro., rambursabil pe o perioada de 30 ani, pentru cumparare unui imobil. Sotul este titularul contractului, tata socru coplatitor, iar eu ,sotia avand calitatea de garant.La data incheierii contractului, dobanda curenta fiind de 6,2%-dobanda fixa in primul an, iar in anii urmatori variabila, adica dobanda fiind calculata in functie de dobanda de referintala care se adauga puncte procentuale .
Comisioane la credit sunt:
Comision de rambursare anticipata (nu detaliez ca nu este cazul),
Comision de acordare credit -2%flat-platit la acordare credit.
Comision de administrare de 14.92 euro pe luna-adica 0,05% din valoarea creditului acordat.
Comision de transformare daca este cazul.....

Nemultumirile si nelamuririle sunt legate de calculul dobanzii curente variabile si a comisionului de administrare. Nu sunt deloc transparenti, iar modul de calcul al DAE, este doar de ei stiu.
Iar conform actului aditional adus creditului s-au adus urmatoarele modificari:
-dobanda variabila se calculeaza in functie de cotatia indicelui de referinta independent, EURIBOR la 6 luni, la care se adauga 8,96 punte procentuale marja pe an. (asta conform actului aditional intrat in vigoare prin OG nr 50 din 2010).
Conform actului aditional , mai sus amintit costul total al creditului fiind de 70613,54 euro.

Poate parea incredibil ca nu am stiu din 2009(primul an am avut dobanda fixa si apoi variabila) pana acum ce cuprinde rata noastra de credit, dar din 2010 pana anul trecut am fost restantieri si de cate ori ceream explicatii sau ajutor din partea bancii pentru o refinantare , singura replica era: ajungeti cu ratele la zi si apoi `mai discutam.
S-a intamplat si aceasta minune si luna trecuta am depus o cerere in registratura Bcr pentru explicatii privind DAE, iar raspunsul lor a venit printr-o noua oferta de act aditional prin care se reduce rata de la 260 de euro la 200.
Cum este posibil asa acum si au eliminat si comisionul de administrare in valoare de 14.92.
Întrebarea mea este ce sa cred si ce demersuri trebuie sa fac sa iasa adevarul la iveala, pentru ca dupa parerea mea am platit mai mult decat trebuia pana acum la credit..rata ajungând si 292 euro la un moment dat.


Astept pareri si sfaturi, multumesc tuturor celor care au rabdare sa citeasca cele scrise de mine.


Simona



Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2015
Simonabcr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 09:52, 13 Iunie 2015
Solicitati bancii:
- un grafic de rambursare, de la inceput pana la zi;
- situatia sumelor platite (corelati cu chitantele care le aveti).

Vedeti daca ati platit conform graficului / conform sumelor datorate de banca.

Daca aveti suspiciunea ca anumite comisioane/dobanzi au fost nelegale / neconforme cu prevederile legii si a OUG 50/2010, va sfatuiesc sa va adresati unui avocat pentru actiune in instanta.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.
Problema cu aceasta OUG 50 este delicata. Pentru ca nici acum in 2015 nu primesc un raspuns clar de la bancai daca a fost sau nu aplicata creditului nostru.

o zi buna
Conform OUG 50/2010 trebuia sa primiti un act aditional prin care formula de calcul a dobanzii sa fie explicata in mod concret: marja fixa a bancii + Euribor la x luni (in cazul ctr in euro), daca nu ati primit acest act, inseamna ca nu aveti o formula de calcul transparenta si puteti actiona in instanta.
Daca este credit ipotecar, asa cum ati spus, si comisionul de acordare este abuziv si se recupereaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutati-ma cu marja dimoftedumitrusebastian dimoftedumitrusebastian Creditul a fost luat de la (Banca Care Rupe ) in anul 2007 - Maxicredit cu ipoteca si prevede: In contract la punctul 5 scrie \" La data incheierii prezentului ... (vezi toată discuția)
Act aditional cf oug 50/2010 la banca mi s-a marit rata? florenta_22 florenta_22 Buna seara, Am un credit ipotecar la BCR din 2007, rata e alcatuita din dobanda de referinta a bancii +1.2 puncte procentuale,adica 9.6%. Azi am fost pt ... (vezi toată discuția)
Care este marja? dimoftedumitrusebastian dimoftedumitrusebastian Imi cer scuze. Nu am fost destul de explicit. Comletez: Creditul a fost luat de la (Banca Care Rupe :O) in anul 2007 - Maxicredit cu ipoteca si prevede: ... (vezi toată discuția)