avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce formulez, apel sau recurs in vechiul Cod de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce formulez, apel sau recurs in vechiul Cod de procedura civila

Am primit hotararea de la judecatorie, cu drept de recurs in 15 zile. Impotriva acesteia fac apel sau recurs? Mi se pare ca nu ma incadrez la apel conform textului subliniat, dar nici la recurs? Nu stiu in care temei sa formulez, apel sau recurs

Art. 282
Hotararile date in prima instanta de judecatorie sunt supuse apelului la tribunal, iar hotararile date in prima instanta de tribunal sunt supuse apelului la curtea de apel.
Impotriva incheierilor premergatoare nu se poate face apel decat o data cu fondul, in afara de cazul cand prin ele s-a intrerupt cursul judecatii.

Art. 282^1
Nu sunt supuse apelului hotararile judecatoresti date in prima instanta in cererile introduse pe cale principala privind pensii de intretinere, litigii al caror obiect are o valoare de pana la 1 miliard lei inclusiv, atat in materie civila, cat si in materie comerciala, actiunile posesorii, precum si cele referitoare la inregistrarile in registrele de stare civila, luarea masurilor asiguratorii si in alte cazuri prevazute de lege.
Hotararile instantelor judecatoresti prin care se solutioneaza plangerile impotriva hotararilor autoritatilor administratiei publice cu activitate jurisdictionala si ale altor organe cu astfel de activitate nu sunt supuse apelului, daca legea nu prevede altfel.

In privinta recursului nu vad cum ma incadrez...

Art. 299
Hotararile date fara drept de apel, cele date in apel, precum si, in conditiile prevazute de lege, hotararile altor organe cu activitate jurisdictionala sunt supuse recursului. Dispozitiile art.282 alin.2 sunt aplicabile in mod corespunzator.
Recursul se solutioneaza de instanta imediat superioara celei care a pronuntat hotararea in apel.
Alin. 3 abrogat, legea nr. 219/2005
Cel mai recent răspuns: gabrielaandrei , utilizator 10:38, 11 Iunie 2015
Daca o lege speciala prevede o anume cale de atac , se aplica aceea.
Daca gresiti denumirea cai de atac,instanta de judecata va corecta acest fapt.
Fiti atent doar la termenul cand aveti dreptul de a ataca hotararea.Daca depasiti acest termen ve ti fi cazut din drept.
Instanta de fond poate sa greseasca numele caii de atac .
Exemplu.Daca calea de atac subliniata de instanta este recurs in 15 zile si in realitate este apelul Acesta poate fi formulat si in 10 zile. Dumneavoastra depuneti cererea dupa 11 zile.Ati decazut din drepturi.Si in acest caz instanta nu raspunde.
Uneori instantele mai incurca intre cele doua coduri :vechi sau nou.
Pe ce sectie a instantei se afla inregistrat dosarul cauzei ?
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2015
gabrielaandrei, utilizator
Sectia Civila. Pe hotarare scrie ca am dreptul la recurs in 15 zile de la comunicare. Dupa lege cred ca e vorba de recurs, fiindca dosarul are valoarea cu mult sub un miliard :)

P.S. Nu inteleg cum poate exista decaderea din dreptul fundamental al accesului la justitie art. 21 din Constitutia Romaniei... chiar n-a invocat nimeni exceptia de neconstitutionalitate?
Exista termen de decadere din drepturi. Daca depasesti acel termen ,decazi din dreputri. Partea adversa/ instanta. invoca exceptia tardivitatii recursului.
Termene de recomandare.Daca acest termen este depasit , nu se aplica nici o sanctiune.De aceste termenul de a comunica hot este de 30 de zile. Dar acest termen nu este respectat.
S-au invocat exceptii de neconst in acest sens , dar au fost respinse.
Domeniu. Exp. Cererile pe conflicte de munca se judeca dupa dispozitiile Codului muncii.
Daca aveti recurs trebuie sa va incadrati intr-unul sau mai multe conditii enumerate in art.motive de casare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare Oana Istina Oana Istina care este calea de atac in revendicarea imobiliara(nu aia pe legea 10) in general? (vezi toată discuția)
Diferenta apel si rcurs sperantagabi sperantagabi care este diferenta intre apel si recurs,unde se judeca apelul de cine ,si unde se judca rtecursul si cine il judeca ,cdica tot acael judecator Va multumesc! (vezi toată discuția)
Declinare de competenta ? fd fd cand instanta de recurs prin incheiere califica drept apel calea de atac si se constituie in complet de apel pentru continuarea judecatii, sunt intrunite ... (vezi toată discuția)