@ Gabescu: foarte bune indicatii. Recomand urmarea lor cu strictete.
Retinerile din salariu direct de catre angajator pentru recuperarea pagubei sunt ilegale!
@ corina trandafir:
exista in legislatia muncii o suspendare cim care nu este sanctiune disciplinara, ci se poate dispune pe durata cercetarii (inainte de a avea o cercetare disciplinara).
Codul muncii, art . 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
(2) in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
gabescu a scris:
Recuperarea prejudiciului se poate face ....fie pe baza unui angajament de plata in forma autentica prin care salariatul se4 obliga, in mod voluntar sa achite la caseria unitatiii lunar o suma de bani.
Totusi, o mica rezerva am aici: cred ca actele autentice - angajamente de plata in acest caz - nu pot constitui titluri executorii, din cauza art.
164 Codul muncii: (2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
De aici concluzionez ca, daca angajatul nu executa angajamentul de bunavoie, tot in instanta se ajunge, si banii de notar sunt bani pierduti... Poate ma insel, dar eu asa am rationat.
Stiti dvs. vreun executor care sa execute un astfel de act autentic ? ;) daca da, vreau si eu datele de contact ...:innocent: