avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sustragere banii din firma!!!!(ce acte trebuiesc ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sustragere banii din firma!!!!(ce acte trebuiesc intocmite..cum ne putem recupera banii>>)

Angajatul a sustras 6000 lei de la firma (este agent de vanzari)
Ce acte trebuiesc facute ca sa ne putem recupera banii.
Firma vrea sa faca o decizie in care sa se specifice ca 50% din salariu i se imputa in fiecare luna plus 50% din comisionul din vanzari pe cateva luni pana cand ne recuperam suma ,.
Care sunt optiunile noastre ca societate?
Cum trebuie sa arate raportul pe care trebuie sa-l facem...sau ce decizie trebuie sa facem in care sa prevedem faptul ca angajatului i se va imputa timp de cateva luni jumatate din salariu.Angajatul are un salariu de 1600 lei .
Va rog raspuns cat mai urgent!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:27, 3 Iulie 2009
am auzit ca daca il suspend sunt mai protejata pentru ca angajatul nu poate pleca din firma ...si eu sa raman cu paguba
adica nu isi poate da demisia!!Ce efecte are suspendarea contractului pe timpul cercetarii plus poate insemna suspendarea asta o sanctiune..am citit ca nu poti da 2 sanctiuni disciplinare pentru acelasi fapt.......
Suspendarea CIM nu este condiderata sanctiune disciplinara.
Daca aveti nevoie de salariat atunci nu suspendati CIM, daca nu aveti nevoie de el la munca ca sa nu-l platiti pe perioada cercetarii disciplinare ii suspendati CIM. El sta acasa dar trebuie sa raspunda la convocarile dvs.
@ Gabescu: foarte bune indicatii. Recomand urmarea lor cu strictete.
Retinerile din salariu direct de catre angajator pentru recuperarea pagubei sunt ilegale!

@ corina trandafir:
exista in legislatia muncii o suspendare cim care nu este sanctiune disciplinara, ci se poate dispune pe durata cercetarii (inainte de a avea o cercetare disciplinara).
Codul muncii, art . 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
(2) in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

gabescu a scris:

Recuperarea prejudiciului se poate face ....fie pe baza unui angajament de plata in forma autentica prin care salariatul se4 obliga, in mod voluntar sa achite la caseria unitatiii lunar o suma de bani.


Totusi, o mica rezerva am aici: cred ca actele autentice - angajamente de plata in acest caz - nu pot constitui titluri executorii, din cauza art. 164 Codul muncii: (2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
De aici concluzionez ca, daca angajatul nu executa angajamentul de bunavoie, tot in instanta se ajunge, si banii de notar sunt bani pierduti... Poate ma insel, dar eu asa am rationat.
Stiti dvs. vreun executor care sa execute un astfel de act autentic ? ;) daca da, vreau si eu datele de contact ...:innocent:


La concluzii ce articol trec 264 ce aliniat pot trece ptr ai aplica sanctiunea de -50% din salariu net pe luna...ce articol pot trece ???
Doamna, nu puteti sa retineti asa o suma. Suma maxima este de 10% pentru maxim 3 luni, ca sanctiune disciplinara si nu ca retinere pentru prejudiciu!
Este vorba de trei raspunderi cu regim juridic diferit:
a) Raspunderea disciplinara - aici puteti sa il cercetati si sa il sanctionati disciplinar cu sanctiunile prevazute la art. 264 din Codul Muncii respectand procedura prealabila
b) Raspunderea civila (patrimoniala) - aici deschideti actiune judecatoreasca si cereti atragerea raspunderii patrimoniale a salariatului pentru suma de bani adusa prejudiciu si abia dupa ce hotararea devine definitiva si irevocabila o puteti pune in aplicare in limitele prevazute de codul de procedura civila
c) Raspunderea penala- fiind vorba de sustragerea unei sume de bani puteti face o plangere penala salariatului pentru furt sau gestiune frauduloasa sau delapidare ( depinde de atributii, etc) si pe aceasta cale va puteti constitui si parte civila cu suma de bani ce constituie prejudiciul adus de faptuitor societatii angajatoare.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara prealabila ContSters82010 ContSters82010 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Un angajat a sustras bunuri din magazinul unde lucra. Si-a recunoscut fapta dar prejudiciul este de 14.000 lei si a promis ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara in perioada de preaviz nyusziful nyusziful Buna ziua. 4 salariati - bucatari, au decis toti odata sa vina sa isi prezinte demisiile. Fara sa invoce niciun motiv, si nici faptul ca le-am fi incalcat ... (vezi toată discuția)
Paguba imputata angajat Lili99 Lili99 Buna ziua.Sunt angajata a unei societati pe baza de CIM, gestiunea este comuna.La ultima inventariere s-a constatat o paguba in valoare de aprox.200.000 ... (vezi toată discuția)